Direct naar artikelinhoud
WK TurnenUpdate

Nina Derwael verlengt wereldtitel op brug met ongelijke leggers, maar past voor grondfinale

Nina Derwael zweeft naar een nieuwe gouden medaille.Beeld Photo News

Nina Derwael heeft op het WK gymnastiek goud gepakt op de brug met ongelijke leggers. Ons 19-jarig turnwonder kreeg 15.233 punten - een fenomenale score om haar wereldtitel te verlengen. Voor de grondfinale van morgen geeft Derwael forfait.

en

Haar stralende glimlach bij de landing verried het al: Derwael wist na haar oefening dat het goud binnen was. De bomvolle zaal in Stuttgart – wat een verschil met het WK in Doha in vorig jaar – ondersteunde haar routine en goed uitgevoerde moeilijke elementen met applaus. En het gejuich barstte los bij de bevestiging van de score: 15.223 punten – waarna ze aan een rondje omhelzen mocht beginnen. 

De Britse Rebecca Downie pakte het zilver met 15.000 punten en de jonge Amerikaanse Sunisa Lee veroverde bij haar WK-debuut het brons met 14.800 punten. Simone Biles werd vijfde en blijft zo op 23 WK-medailles staan.

 Derwael poseerde trots voor de fotografen. Ook Valerie Van Cauwenberghe, topsportcoördinatrice van de gymfed, blinkte: “Haar oefening was top. Ze was gewoon de beste.”

Eens te meer was Derwael dus goed omgegaan met de immense druk op haar schouders. Alle drie doelen op dit WK vinkte ze met succes af: eerst hielp ze het team kwalificeren voor de Spelen op Tokio, donderdag lukte ze haar beste score op allround ooit en vandaag verlengde ze haar WK-titel van vorig jaar in Doha op de brug met ongelijke leggers.

Nina Derwael verlengt wereldtitel op brug met ongelijke leggers, maar past voor grondfinale
Beeld EPA

Europees kampioene

Derwael werd de voorbije twee jaren (2017 en 2018) ook Europees kampioene op haar favoriete nummer.

Eerder dit WK eindigde Derwael met Senna Deriks, Jade Vansteenkiste, Maellyse Brassart en Margaux Daveloose als tiende in de teamcompetitie. De Belgische vrouwen behaalden zo hun ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. In de allroundcompetitie werd ze donderdag vierde. Zondag (vanaf 15u25) komt ze nog in actie in de grondfinale.

Europees kampioene
Beeld EPA

Geen finale grond

Derwael zal morgen niet deelnemen aan de grondfinale op het WK turnen in het Duitse Stuttgart. “Ik wil mijn pijnlijke voet sparen en niet overbelasten met het oog op de Olympische Spelen”, zegt Derwael. Het grondnummer is immers een veeleisende oefening. Met een achtste plaats in de kwalificaties had onze landgenote hoe dan ook geen kans om een medaille te vergaren op de grond. 

Nina Derwael pakt opnieuw goud op de brug met ongelijke leggers.Beeld REUTERS