Direct naar artikelinhoud
Special Stephan VanfleterenFotografie

In beeld - De karakterkoppen van fotograaf Stephan Vanfleteren

Glen Hansard, muzikant (2018)Beeld stephan vanfleteren

Stephan Vanfleteren shootte een reeks prominenten in zijn welbekende stijl. En aan deze recente foto’s hangen bijzondere anekdotes vast.

Zijn indringende portretten van bekend volk dat al zo vaak gefotografeerd is, werpen toch weer een nieuw licht op hun persoonlijkheid. Maar celebs shooten is voor Stephan Vanfleteren niet anders dan onbekenden portretteren. “Ik beschouw ieder mens als gelijke, al is de impact van een foto uiteraard veel groter bij een bekend iemand. Zo’n beeld wordt gebruikt als persfoto of platencover en dat geeft wel wat druk. Zo’n mooie kans maakt me soms zenuwachtig.”

Colin H. van Eeckhout, Amenra-frontman (2018)Beeld stephan vanfleteren

Met zanger Glen Hansard werken was heel bijzonder, ­vertelt hij. “We hebben twee shoots gedaan, een in Parijs en een in mijn studio. En toen hij in het voorprogramma van Eddie Vedder zat, hebben we met ons drieën backstage een Duvel gedronken. Ik heb Vedder toen gevraagd om later op tournée een ­portret te mogen nemen, maar het is er uiteindelijk niet van gekomen. Niet erg, het had het schone moment van samen een biertje te drinken verstoord.”

Bolhoed

Ook aan de bolhoed van Stromae zit een bijzondere anekdote vast. “Ik heb ooit in een interview verteld dat ik mensen met een hoed altijd heel mooi vind. Drie dagen later kreeg ik een bolhoed opgestuurd met een heel lief briefje van Dries Van Noten erbij. Wat een mooie man, dacht ik toen. Toen Stromae in mijn studio was, heb ik die bolhoed weer ­bovengehaald.”

Wat maakt een foto tot een goed portret? Na al die jaren kan hij er nog steeds niet de vinger op leggen. “Het licht, de pose, hoe goed ik in vorm ben, hoeveel tijd ik krijg, dat speelt allemaal mee, maar het blijft een mysterie. En gelukkig maar, want zo blijf ik zoeken.”

Warren Ellis, muzikant (2019)Beeld stephan vanfleteren
Carice van Houten, actrice en zangeres (2015)Beeld stephan vanfleteren
Stromae, muzikant (2017)Beeld stephan vanfleteren
Rutger Hauer.Beeld stephan vanfleteren
Roland Van Campenhout.Beeld Stephan Vanfeletern
Els Pynoo.Beeld Stephan Vanfeletern
Matthias Schoenaerts.Beeld Stephan Vanfeletern
Luc De Vos.Beeld Stephan Vanfeletern
Natacha Hofman.Beeld Stephan Vanfeletern
Delphine Lecompte.Beeld Stephan Vanfeletern
Wim Opbrouck.Beeld Stephan Vanfeletern
Bolhoed
Beeld Stephan Vanfleteren