F1 - GP van Japan - Valtteri Bottas triomfeert in Suzuka, constructeurstitel voor Mercedes

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Fin Valtteri Bottas (Mercedes) heeft zondag de Grote Prijs Formule 1 van Japan gewonnen. Op het circuit van Suzuka haalde hij het voor de vanop de polepositie vertrokken Duitser Sebastian Vettel (Ferrari) en de Britse WK-leider Lewis Hamilton (Mercedes), die de voorbije twee jaar de GP van Japan won. Mercedes is zo zeker van de constructeurstitel, voor de zesde keer op rij. De renstal doet zo even goed als de reeks van Ferrari (1999-2004) in de hoogdagen van Michael Schumacher. In de zeventiende WK-manche werd de top vijf vervolledigd door de Thai Alexander Albon (Red Bull) en de Spanjaard Carlos Sainz Jr (McLaren). De Monegask Charles Leclerc (Ferrari) moest tevreden zijn met de zesde stek.

De Nederlander Max Verstappen parkeerde zijn Red Bull na veertien ronden in de garage. Zijn wagen had vlak na de start heel wat schade opgelopen na een aanrijding met Leclerc.

Bottas won voor de zesde keer in zijn carrière een GP, de derde keer dit seizoen (na Australië en Azerbeidzjan).

Door tyfoon Hagibis werd er zaterdag niet geracet in Suzuka. Daardoor vervielen de derde oefenritten en verschoven de kwalificaties naar zondagmorgen 10u lokale tijd.

De volgende GP is die van Mexico, die op 27 oktober doorgaat. Daar kan Hamilton zich verzekeren van zijn zesde wereldtitel.

bron: Belga