Direct naar artikelinhoud
Volgende stap in het vicieuze verdienmodel: ‘Celebs gaan daten’, een programma waarin ‘Temptation’-kandidaten aan een nieuw lief geholpen worden
ColumnIt's complicated

Volgende stap in het vicieuze verdienmodel: ‘Celebs gaan daten’, een programma waarin ‘Temptation’-kandidaten aan een nieuw lief geholpen worden

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij.

Soms wordt een mens op zijn ­wenken bediend door het toeval.

Laatst vroeg ik me af hoe het nog met de parlementaire carrière van Goedele Liekens is gesteld.

Zou de feministische furie kunnen aarden in dat federale prostaat­reservaat? Zou ze de alfamannetjes in haar ­liberale fractie al warm hebben kunnen maken voor de Vrouwenzaak? En heeft ze überhaupt al een plenaire vergadering bijgewoond? Het waren maar een paar van de vragen die deze week in me ­opborrelden. En kijk: de ­antwoorden kwamen me als ­vanzelf toegewaaid. 

Ik hoefde er niet eens voor naar Villa politica te kijken. Geen uren nagelbijtend afwachten tot Linda De Win een interpellatie van la ­Liekens zou aankondigen. Of haar in de wandelgangen bij de kraag zou vatten voor een kittig ­vraag­gesprek. Nee, het volstond de showbizzpagina’s van Het ­ Nieuwsblad open te slaan.

‘Goedele en Jani slaan aan het koppelen’, zo bluste een krantenkop mijn acute nieuwsgierigheid. Blijkbaar is mevrouw de volksvertegenwoor­diger aan het koppelen geslagen met Jani Kazaltzis. Niet letterlijk mét hem – dat laat de ­natuur helaas niet toe – maar ten behoeve van dérden.

Het kersverse Kamerlid gaat samen met de welbekende fashionista op zoek naar geschikte partners voor Bekende Vlamingen. Pardon: celebs. Want zo heet het televisie­programma waarin al dat gekoppel zal worden uitgezonden: Celebs gaan daten.

Celebs onderscheiden zich van ­Bekende Vlamingen doordat ze niet echt bekend zijn, en ook niet noodzakelijk Vlaming. Ze danken hun celebrity­status doorgaans aan realityprogramma’s die hun kandidaten bij elkaar schrapen op de ­discotheekvloeren van de héle Lage Landen. Niet vanuit de Groot-Dietse Gedachte om Vlaanderen en Nederland nader tot elkaar te brengen, maar omdat het betrokken mediabedrijf een en hetzelfde programma aldus twéé keer kan uitzenden en dus ook in twee landen langs de advertentiekassa kan ­passeren.

Dat het paleis Goedele maar gauw opvordert als Koninklijk Koppelaar. Ze heeft er de kwaliteiten voor.Beeld BELGA

Als u dát al een slimme efficiëntie-­oefening vindt, bedenk dan dat die reality­shows luisteren naar namen als Temptation Island en Ex on the Beach, programma’s die erop ­gericht zijn om de relaties van die celebs kapot te maken of hun recente scheiding nog wat pijnlijker te maken dan ze al was. Volgende stap in het vicieuze verdienmodel is dus: Celebs gaan daten, een programma waarin diezelfde kandidaten vervolgens aan een nieuw lief geholpen worden. Enter Pommeline (Temptation Island), Chey (Love Island) en Diaz (Ex on the Beach): de vers gescheiden singles die hun toekomstige liefdesleven in handen leggen van relatie­bureau Liekens-Kazaltzis.

Goedele en Jani zullen aan de hand van intake­gesprekken de ­relationele desiderata van de celebs trachten te achterhalen. Met dat boodschappenlijstje in de hand gaan het Kamerlid en de fashionista dan op zoek naar een match. Om dan hopelijk uit te komen bij een stel telegenieke studs die ­volgend seizoen weer kunnen ­worden opgevoerd in Temptation Island en Ex on the Beach.

Herhaal ad infinitum.

En trouwens: als het kersverse Kamerlid dan toch zo’n deskundige matchmaker blijkt te zijn, waarom zou ze die skills dan niet inzetten voor een veel urgentere toenaderingsopdracht? Dat het paleis haar maar gauw opvordert als Koninklijk Koppelaar. Ze heeft er de kwaliteiten voor. En kennelijk ook de tijd.

Vincent Byloo