Onderzoek naar politiegeweld bij klimaatactie: “We hebben aanwijzingen dat niet alles conform de regels is gebeurd”

Er komt een onderzoek naar de manier waarop de Brusselse politie opgetreden is bij de ontruiming zaterdagnamiddag van het Brusselse Koningsplein. Dat zegt Olivier Slosse, commissaris van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “We hebben aanwijzingen dat niet alles conform de regels is gebeurd”,

fro

Twee weken geleden kondigde de Belgische tak van klimaatbeweging Extinction Rebellion de nationale actie ‘Royal Rebellion’ aan. Extinction Rebellion nodigde alle Belgen die dag uit om een stoel mee te pakken en plaats te nemen in de tuin van het koninklijk paleis in Brussel voor een algemene vergadering.

De Brusselse politie had geanticipeerd op die actie en sloot zaterdagmiddag het Paleizenplein hermetisch af. Daarop besloten enkele honderden actievoerders om 14 uur om het nabijgelegen Koningsplein in te palmen. Ze trachtten ook binnen te dringen op het koninklijk domein van het aangrenzende Paleizenplein.

© rbd

Rond 17.45 uur begon de politie het plein te ontruimen om de tramsporen vrij te kunnen maken. Bij de ontruiming zette de politie wapenstok, waterkanon en pepperspray in. In totaal werden 435 mensen bestuurlijk aangehouden.

Pepperspray in het gezicht

De ontruiming verliep op sommige momenten erg hardhandig. Minstens een actievoerder die al geboeid op de grond lag, kreeg ook nog pepperspray in het gezicht. Ook wie de politie wilde aanmanen tot kalmte, deelde in de klappen.

LEES OOK. Politie zet waterkanon in om klimaatactivisten van Koningsplein te verdrijven tijdens ‘Royal rebellion’-actie

De politie bestudeert nu de beelden van de arrestaties. “We hebben aanwijzingen dat niet alles conform de regels is gebeurd”, zegt Olivier Slosse. “Wat we zagen op de beelden (reeds geboeide burgers die met pepperspray werden bewerkt, red) hoort zeker niet tot het voorgeschreven standaardgebruik van dat middel. Dat zal worden onderzocht.”

Slosse benadrukt dat de politie geen andere keuze had dan de ontruiming van het plein. “Het ging niet om een manifestatie, maar om een bezetting en een poging tot indringing in de neutrale zone. We hebben vooraf contact gehad met de organisatoren, maar ze gaven ons het signaal dat ze niet met ons in dialoog wilden gaan. Dan heb je niet veel speelruimte meer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen