© AFP

Bijna 800 familieleden van IS-strijders ontsnapt uit kamp tijdens gevechten in Syrië: “Ook Belgische vrouw weg”

Bijna 800 familieleden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), allemaal vrouwen en kinderen, zijn erin geslaagd om uit een kamp voor ontheemden te vluchten in het noorden van Syrië. Dat melden de Koerdische autoriteiten. Het kamp ligt in de buurt van waar de gevechten woeden tussen Koerdische en Turkse troepen. Minstens één van de ontsnapten zou een Belgische vrouw zijn, zo meldt De Morgen.

mtm

LEES OOK: Turkse inval in Syrië: 9 burgers “geëxecuteerd” door pro-Turkse rebellen

Volgens de Koerdische bronnen hebben bijna 800 familieleden van aanhangers van terreurorganisatie IS weten te ontsnappen. Allemaal vrouwen en kinderen. Het gaat om buitenlanders, zo klinkt het, al zijn de precieze nationaliteiten nog niet bekend. Volgens directeur Rami Abdulrahman, die bronnen binnen het kamp citeert, heerst er momenteel “anarchie” in Ain Issa.

Onder de ontsnapten zou ook een Belgische vrouw zijn, zo meldt De Morgen op basis van een bron ter plaatse. De Belgische veiligheidsdiensten kunnen het nieuws nog niet bevestigen. Nog volgens de bron ging de humanitaire hulp in het kamp de voorbije dagen fors achteruit. “De dokterspraktijk in het kamp was al sinds woensdag gesloten. De ambulances worden nu gebruikt door soldaten, als dekmantel. Er kwam geen voedsel meer binnen en geen brandstof om eten klaar te maken.”

Door de gevechten in het land waren de Koerdische autoriteiten al een paar dagen bezig met de ontruiming van het kamp. Er zaten zo’n 13.000 vluchtelingen, allemaal vrouwen en kinderen. Onder hen ook enkele tientallen met een Belgische link. Volgens cijfers van Child Focus zitten er een kleine veertig Belgische kinderen in de drie gevangenenkampen van Al Hol, Al Roj en Ain Issa.

VUB-professor Gerrit Loots trok afgelopen zomer naar de drie kampen in Syrië. Zijn doel was om de kinderen naar België terug te halen. “Alleen hier kunnen ze de juiste verzorging krijgen. Alle kinderen zijn verzwakt. Er zijn ook weeskinderen die alleen in de kampen zitten. Het liefst zou ik ze allemaal naar België brengen”, zo verklaarde hij eerder in deze krant.

“Snelle interventie”

De Koerdische autoriteiten vragen aan de VN, maar ook aan de internationale coalitie onder leiding van de VS in de strijd tegen IS, om een “snelle interventie”. Die moet vermijden dat “een ramp ontstaat waarvan de gevolgen niet beperkt zullen blijven tot Syrië”.

Turkije lanceerde woensdag een aanval op de regio’s in het noorden van het door burgeroorlog verscheurde Syrië die onder controle staan van de Koerden. De Koerden waarschuwden herhaaldelijk voor een heropstanding van IS. De chaos zou ervoor kunnen zorgen dat IS duizenden jihadi’s en hun families zou kunnen bevrijden uit de gevangenissen of kampen voor ontheemden.

In de gevangenissen van de Koerden zitten er volgens officiële cijfers ongeveer 12.000 strijders van IS: Syriërs, Irakezen, maar ook 2.500 tot 3.000 jihadi’s uit 54 andere landen. In de kampen voor ontheemden bevinden zich 12.000 buitenlanders, 8.000 kinderen en 4.000 vrouwen.

Syrische Koerden heroveren grensstad

Ondertussen meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten ook dat de Syrische Koerden het grensstadje Ras al-Ain hebben heroverd op het Turkse leger. Een dag eerder had Turkije geclaimd dat het Ras al-Ain had veroverd bij zijn invasie in het noordoosten van Syrië.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een militaire coalitie onder leiding van de Koerden, kreeg opnieuw controle over het grootste deel van Ras al-Ain bij een tegenaanval tegen de Turkse troepen en hun bondgenoten. In het kamp van de Turken vielen zeker zeventien doden, bij de SDF vier, zegt het Observatorium.

© AFP

Strategisch belang

Ras al-Ain ligt op een belangrijke bevoorradings- en transportroute tussen de stedelijke centra van Tell Abyad in het westen en Kamishli in het oosten. Die centra worden gecontroleerd door SDF-troepen.

De SDF en de geallieerde milities zijn gelinkt aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die een opstand in Turkije leidt. De Turkse invasie kan rekenen op afwijzende reacties in de Arabische en Westerse wereld. Niet alleen dreigt terreurgroep IS te herrijzen, er dreigt ook een diepe humanitaire crisis te ontstaan.

Zeker 130.000 bewoners zijn op de vlucht geslagen voor het geweld, zegt een VN-agentschap. De watervoorraad in de noordoostelijke stad al-Hassakeh en omgeving slinkt in sneltempo, zegt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER