© Photo News

Straffe kost: Bashir Abdi stelt eigen Belgisch record gevoelig scherper en finisht als vijfde in de Chicago Marathon

Bashir Abdi is zondag als vijfde gefinisht in de Chicago Marathon, een van de World Majors, en heeft daarbij zijn eigen Belgisch record scherpergesteld. De Gentenaar klokte 2u06:14. Eerder dit jaar bracht Bashir Abdi het Belgisch record in Londen op 2u07:03.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Keniaanse Brigid Kosgei verpulvert zestien jaar oude wereldrecord van Paula Radcliffe op de marathon

Samen met zijn trainingsmaatje Sir Mo Farah vertrok Abdi in Chicago op een gekkentempo, naar zijn normen althans. De twee passeerden na tien kilometer in 29:30, op schema om onder de 2u05 te duiken. Daarna kregen ze het logischerwijze iets zwaarder, halverwege passeerden ze in een voor Abdi nog altijd razendsnelle 1u02:54.

In de tweede wedstrijdhelft was het verrassend genoeg vooral Farah die het zwaar kreeg, terwijl Abdi zijn tweede adem vond en zijn maatje tussen kilometer 25 en 30 ter plaatse liet. Na 30 kilometer kwam Abdi twee seconden boven Belgisch recordschema door, maar daarna ging hij weer versnellen om uiteindelijk nog ruim onder het BR te duiken. Met 2u06:14 verbeterde hij zijn eigen recordtijd met 49 seconden.

Door zijn nieuwe toptijd schuift Abdi op naar de vierde plaats op de Europese ranking aller tijden. Alleen Europees recordhouder Farah (2u05:11), de Turk Kaan Kigen Ozbilen (2u05:27) en de Noor Sondre Moen (2u06:17) deden al beter.

De winst ging in Chicago naar de Keniaan Lawrence Cherono in 2u05:45. Plaatsen twee en drie gingen naar Ethiopiërs. Dejene Debela klokte 2u05:46, Asefa Mengstu 2u05:48. Mo Farah finishte als achtste in 2u09:58.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer