Direct naar artikelinhoud
Vlaams Belang

Er komt een manifestatie voor Vlaams Belang in Antwerpen, dit keer met goedkeuring van de partij

Betogers in Brussel.Beeld bas bogaerts

Volgende zondag is er een statische manifestatie gepland in Antwerpen tegen het cordon sanitaire, die vanaf nu maandelijks moet plaatsvinden. In tegenstelling tot de verboden “Mars op Brussel”, verleent Vlaams Belang dit keer wel haar steun. Ook al hebben een aantal van de extreem-rechtse aanwezigen in Brussel, nu opnieuw hun komst aangekondigd.

en

Op 15 september moest de Brusselse politie 51 mensen arresteren die waren opgedaagd voor de extreemrechtse “Mars op Brussel”. De betoging had geen toelating. Het was een protest tegen het uitsluiten van het Vlaams Belang bij de regeringsonderhandelingen, maar de partij distantieerde zich op voorhand van de mars. De organisatoren kwamen namelijk uit extreem-rechtse kringen, met een gewelddadig verleden. “Met zo’n steun heb je geen vijanden meer nodig”, zei VB-voorzitter Van Grieken toen.

Ook in Antwerpen stond al een tijdje een betoging gepland. De organisatoren zeggen nu dat ze toestemming hebben voor een manifestatie, zondag 20 oktober. Het gaat om een statische manifestatie, die dus ter plekke moet blijven, op de Groenplaats. Volgens een woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) is er nog geen definitieve toelating. Twee Antwerpse kopstukken van de partij, Filip Dewinter en Anke Van Dermeersch, hebben dit weekend wel al opgeroepen voor de manifestatie op sociale media en zullen aanwezig zijn. Dit keer is er dus wel steun vanuit de partij. 

“Het is een goedbedoeld initiatief van sympathieke mensen, dat we niet gaan afremmen”, zegt Van Grieken. 

 Op de Facebookpagina van het evenement staat expliciet vermeld dat spandoeken en vlaggen welkom zijn, maar “geen slogans met verboden tekens en enig racisme”. De drie organisatoren zijn naar eigen zeggen geen partijleden van Vlaams Belang, maar steunen de partij wel.  “We zijn niet tevreden met hoe de Vlaamse regering is gevormd en het cordon sanitaire gehandhaafd blijft”, legt Albert Boeckx uit, een van de organisatoren. “De gewone stem van de Vlaming gaat weer verloren.” 

Opmerkelijk, de organisator van de ‘Mars op Brussel’, die te bruin was voor Vlaams Belang, heeft zich op Facebook aangemeld als een van de aanwezigen van deze nieuwe manifestatie. “Er is altijd het risico dat die mensen ook naar onze manifestatie komen, maar we hebben een goedkeuring van de stad en dus is er ook politiebeveiliging voorzien”, zegt Boeckx. “We willen proberen om het op een fatsoenlijke manier te doen, maar je weet nooit wie zich inmengt.”