Direct naar artikelinhoud
Syrië

Situatie in Noord-Syrië escaleert: Assad zet tegenaanval in en stuurt troepen naar grensgebied

Situatie in Noord-Syrië escaleert: Assad zet tegenaanval in en stuurt troepen naar grensgebied
Beeld REUTERS

In een week tijd is de situatie in het noorden van Syrië volledig geëscaleerd. Terwijl het Turkse leger oprukt, stuurt de Syrische president Assad troepen naar de regio om de tegenaanval in te zetten. 

Het nieuws komt van het Syrische persagentschap Sana, dat het heeft over “een Turkse agressie op Syrisch grondgebied”. Het persagentschap van het Syrische regime geeft geen details over de omvang van de mobilisatie van het Syrische leger. Dat leger heeft in het verleden ook al post gevat in het noorden van Syrië om een Turks offensief te vermijden.

Een Koerdische verantwoordelijke, die liever anoniem wil blijven, bevestigde deze avond dat er onderhandelingen zijn geweest met de Syrische regering.

De Amerikaanse president Trump maakte vandaag bekend dat hij ook de laatste troepen uit de Turks-Syrische grensregio terugtrekt. De Koerden berichtten dit weekeinde dat vele IS-strijders zijn ontsnapt tijdens aanvallen van de Turken.

Lange tijd waren de Syrische Koerden bondgenoten van de VS en Europa in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Nu de Amerikanen het gebied verlaten, zitten de Koerden gevangen tussen het Turkse en het Syrische leger, door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen en IS-strijders die in de ontstane chaos proberen te hergroeperen. Eerder waarschuwden de Koerden al voor ontsnappende IS-aanhangers. “De verdediging van ons grondgebied gaat voor als de Turkse troepen hun aanvallen voortzetten”, stelde een Koerdische commandant.

Bestorming poorten

Koerdische autoriteiten meldden dit weekend dat het Turkse leger de stad Ain Eissa bestookte met aanvallen vanuit de lucht. Bewoners van het opvangkamp zouden van de bombardementen gebruik hebben gemaakt door de poorten te bestormen en de bewakers aan te vallen. Het kamp bood onderdak aan ruim 12.000 ontheemden, onder wie een duizendtal vrouwen van IS-strijders en hun kinderen. Een groot aantal van hen zou nu de benen hebben genomen. Het precieze aantal valt niet te bevestigen uit onafhankelijke bronnen. De Turken stelden zondagavond dat het bericht van de Koerden niet waar zou zijn.

In de stad Hakassah wisten de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) een uitbraak van IS-strijders te voorkomen. Bij een gevangenis waar de strijders vastzitten, ontplofte een bom, vermoedelijk was de aanslag het werk van aanhangers van de terreurgroep. In de stad Qashmili zouden vrijdag al vijf IS-strijders zijn ontsnapt uit een gevangenis na een Turks artilleriebombardement. Bij een populair restaurant ontplofte die dag ook een autobom, mogelijk het werk van IS.

Vorige maand riep de ondergedoken IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zijn aanhangers op om alles te doen om IS-strijders te bevrijden. Nu de Turken de aanval hebben geopend op de Koerdische YPG-milities lijken Bahdadi’s volgers gehoor te geven aan zijn oproep. Het kalifaat is ineengestort, maar naar verluidt houden zich nog steeds duizenden strijders op in het gebied die hopen op een terugkeer van hun Islamitische Staat.

Bestorming poorten
Beeld AFP

Nieuwe vluchtelingenstroom 

De Koerdische militairen moeten stad voor stad hun gebied prijsgeven aan het Turkse leger. Volgens Koerdische autoriteiten zijn meer dan 200.000 mensen in de regio op de vlucht geslagen voor het geweld. De Turkse opmars leidde vorige week al tot spanningen met de achtergebleven Amerikaanse troepen. Een Amerikaanse functionaris waarschuwde dat de Amerikaanse eenheden geïsoleerd dreigen te raken nu de Turken steeds dieper Syrië binnendringen en belangrijke verbindingswegen in handen krijgen.

Afgelopen week kwamen Amerikaanse troepen op hun basis bij Kobani bijna onder vuur te liggen van de Turken. Niemand raakte gewond, maar de Amerikanen dienden meteen wel een protest in bij Turkije en waarschuwden dat ze niet zouden aarzelen om zich te verdedigen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verzekerde dat de beschietingen niet tegen de Amerikaanse post gericht was. De Turkse president Erdogan stelt dat hij een “veiligheidsbuffer” van 30 kilometer breed wil instellen in het noorden van Syrië.

Nieuwe vluchtelingenstroom 
Beeld EPA

Doden

Berichten uit het gebied zijn moeilijk te verifiëren. Vrijdag schatten de Verenigde Naties het aantal vluchtelingen nog op 100.000. In totaal zouden dertig burgers zijn gedood. Grote groepen vluchtelingen zouden uit de omgeving van het stadje Al-Malikiyah, niet ver van de Turkse grens, onderweg zijn naar Kobani, dat ongeveer 400 kilometer naar het westen ligt. Ook in het daartussen gelegen gebied wordt gevochten.

Tal van inwoners van Ras al-Ayn en Tel Abyad, twee belangrijke steden langs de Turkse grens, zijn op de vlucht geslagen voor de beschietingen en luchtbombardementen. Turkse troepen en strijders van het zogenoemde Syrische Nationale Leger, dat samen optrekt met de Turken, meldden zondag dat zij Tel Abyad grotendeels in handen hebben gekregen. Een dag eerder zeiden de rebellen al dat zij ook Ras al-Ayn op de Koerden hadden veroverd. Turkse troepen zouden ook een belangrijke verbindingsweg tussen de stad Hakassah en Aleppo hebben afgesneden.