Jarige Elisabeth door de lens van hoffotograaf koning Filip: kroonprinses krijgt postzegel voor achttiende verjaardag

Haar vader koning Filip nam de foto zelf bij hen thuis in de tuin, en zij had ook haar inbreng tijdens de shoot. Kroonprinses Elisabeth is de eerste troonopvolger in de geschiedenis van de Belgische monarchie die vóór haar achttiende verjaardag een postzegel krijgt.

Wim Dehandschutter

Prinses Elisabeth wordt volgende week vrijdag achttien. Een mijlpaal in het leven van elke tiener. Maar in haar geval is er een extra dimensie. Eens meerderjarig kan ze vanaf die dag koningin der Belgen worden, de eerste vrouw op de troon. In theorie dan toch.

Ter gelegenheid van die historische gebeurtenis zal Bpost een gelimiteerde, officiële postzegel van Elisabeth uitbrengen. Daarvoor wordt een beeld van de prinses in een witte jurk gebruikt, gemaakt in de tuinen van het kasteel van Laken. De fotograaf? Niemand minder dan haar vader Filip. “Deze shoot was een echt vader/dochter-moment”, zeggen paleisbronnen.

© BELGA

“De koning haalt geregeld zijn toestel boven. Als verdienstelijk hobbyfotograaf wist hij hoe hij zijn dochter voor de lens moest laten poseren. De prinses nam ook actief deel. Ze had een paar ideeën en samen met haar vader probeerde ze verschillende dingen uit. In onderling overleg kozen ze de beste foto, die ze aan Bpost hebben aangeleverd.”

Het idee voor de zegel kwam van de posterijen, en de koninklijke familie was er meteen voor gewonnen. In samenspraak werd er beslist om een foto te gebruiken die zo dicht mogelijk bij de achttiende verjaardag genomen werd. Dat vergde enige organisatie en planning. Elisabeth studeert op een internationale school in Wales, waar ze op internaat zit. Alleen in de vakanties keert ze terug naar België. De foto dateert van de paasvakantie, een half jaar geleden.

“De koning wilde de oudste van zijn vier kinderen tonen als een tiener die stevig in het echte leven staat: de prinses is uitgegroeid tot een sportief, meertalig en sociaal voelend meisje”, klinkt het in Laken. Alhoewel ze in theorie de troon kan bestijgen, zal daar in de praktijk wellicht nog tien en wellicht zelfs twintig jaar overgaan. “Daarom vinden de koning en de koningin dat het leven van hun oudste dochter niet ingrijpend zal veranderen.”

Het postzegelblaadje van Elisabeth 18 is vanaf volgende week maandag te koop in de webshop van Bpost en in de grotere postkantoren. Het is de tweede keer dat de prinses een eigen zegel krijgt. In 2002, op haar eerste verjaardag, sierde ze een speciale uitgifte, zowel samen met haar ouders als alleen.

© BELGA

© rr

© rr

bekijk ook

Prinses Elisabeth reageert voor het eerst op missie in Kenia

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth bezoeken Keniaanse sloppenwijk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen