Direct naar artikelinhoud

President Ecuador sluit akkoord met inheemse leiders, protesten beëindigd

President Lenin Moreno belooft het afschaffen van de brandstofsubsidie terug te draaien.Beeld AFP

De regering van Ecuador en de belangrijkste inheemse organisatie zijn gisteren tot een akkoord gekomen om uit de sociale crisis te geraken die het land al dagen lam legt. De regering toonde zich bereid om de beslissing om subsidies op brandstof te schrappen, terug te draaien. Zondagavond zijn duizenden Ecuadoranen in hoofdstad Quito op straat gekomen om het einde van de crisis, die het land 12 dagen verlamd heeft, te vieren.

De protesten ontstonden nadat de regering van president Moreno een aantal economische en fiscale hervormingen had doorgevoerd, waaronder het schrappen van veertig jaar oude subsidies op brandstof. Nu de regering terugkomt op die beslissing, beloven de inheemse leiders om de manifestaties te beëindigen, stelt Arnaud Peral, de VN-vertegenwoordiger voor Ecuador, die samen met de Katholieke Kerk de gesprekken op poten zette.

Daarmee komt er een einde aan de sociale crisis die al aan zes mensen het leven kostte sinds 3 oktober. Gisterenavond zijn ook duizenden mensen die vorige week vanuit de Andes en het Amazonegebied naar Quito waren afgezakt om hun ongenoegen te uiten, begonnen aan de terugkeer naar hun dorpen.

“De maatregelen die van kracht waren in onze gebieden zijn opgeheven”, zei Jaime Vargas, de voorzitter van de Confederatie van Inheemse Volkeren van Ecuador (Conaie). Vargas verwees zo naar de wegen die geblokkeerd zijn. Door het protest lag ook het transport van de olieproductie zo goed als stil. Dat transport wordt nu ook weer opgestart. 

 Afgelopen weekend stuurde president Moreno nog het leger de straat op om een nieuw ingestelde avondklok te handhaven. 

Inheemse protestleiders gingen zondag in gesprek met president Lenin Moreno.Beeld AFP