Direct naar artikelinhoud
Interview

Nina Derwael na tweede wereldtitel: ‘Nu werken aan nieuwe oefening voor Spelen’

Nina Derwael viert haar wereldtitel in Stuttgart.Beeld Photo News

Na haar vernieuwde goud aan de brug deelt Nina Derwael haar aanstekelijke lach met de wereld. Ze praat openhartig over haar super-WK, de spotlights richting Spelen en haar bijgeloof.

Met de trein arriveert Nina Derwael (19) in België, de gouden medaille dicht bij haar. Ze mag trots zijn na een week waarin ze ook het team richting Olympische Spelen loodste. Meer dan een week verdiende rust zit er evenwel niet in.

Hoe heb je het goud gevierd?

Nina Derwael: “Het was een korte nacht, maar we zijn niet meer uitgeweest. We zaten met alle teammeisjes op de kamer, dan slaap je niet veel.”

Heb je met je medaille geslapen? Je vond het cool dat ze licht geeft.

“Dat is wel speciaal, ja. Gisterenavond was het licht nog aan, nu is het uit. (lacht) We kunnen de medaille met een usb-stick opladen. Er zit een handleiding bij, maar ik weet nog niet hoe het werkt.”

Wat voelde je op het podium bij het goud? Zagen we een traantje?

“Neen. Die emoties komen soms wel later op de hotelkamer, maar nu was ik te blij om te wenen. Het podium geeft een zot gevoel met die vlag en dat volkslied. Ik ken belachelijk veel liedjesteksten, maar ik kan niet zingen. Ik zong dus maar stilletjes mee, anders zou het publiek in de zaal rap weg zijn.”

Is het WK-goud moeilijker te halen als titelverdediger?

“Vorig jaar voelde ik ook druk, ik begon als favoriete. Het voelt nu gewoon even zot aan. WK-goud went nooit. Ik had echt geen beter verloop kunnen wensen, ook met onze olympische teamkwalificatie.”

Interview. Na haar tweede wereldtitel richt Nina Derwael de blik op Tokio 2020
Beeld Photo News

Deze zomer had je een dip: turnmoeheid?

“Nee, het was niet mentaal. Mijn lichaam was moe, het gaf even op. Ik zat er fysiek door. Ik heb daar veel uit geleerd, uit de ups en downs. Daarom haal ik nu misschien goud.”

Na je eerste WK-titel viel je overal in de prijzen en wou iedereen wel wat van jou. Vreet dat energie en ga je dat nu anders aanpakken?

“Sowieso gaan we alle aanvragen deze week inplannen. Ik heb rust en moet niet trainen. Maar ik moet ook school inhalen. Ik zal heel selectief zijn. De periode tussen het WK en Nieuwjaar is belangrijk om alle nieuwe elementen in mijn oefening te krijgen. Wat ik voor Nieuwjaar niet oefen, zal er ook niet inzitten voor Tokio. In december zal ik wellicht al nieuwe halve delen testen in Gent. Na Nieuwjaar heb ik alle tijd nodig om alles stabiel te krijgen.”

Is in Tokio een hogere moeilijkheidsgraad nodig voor goud?

“Dat kan. Op dit WK deed ik mijn basisoefening. Daar train ik op door, samen met een moeilijkere oefening. Die twee onderhoud ik. Het ritme van beide oefeningen zal niet zoveel verschillen.”

Zondag paste je voor de grondfinale door je fragiele voet. Wat scheelt er precies aan de linkse of de rechtse?

“Pff, het is allebei. Afhankelijk van het toestel of element belast je de ene voet meer. Ik had op de rechtervoet vochtophoping in het bot. Dat moet ik laten rusten en in de gaten houden. Het is niet echt een blessure, maar als ik er te lang op doorga, kan het evolueren tot een stressfractuur. We gaan de voet in Gent laten onderzoeken. Als die in orde is, ga ik werken aan een moeilijkere sprong. Bij anderhalve schroef kan een voorwaartse landing zelfs beter zijn voor mijn voeten dan een enkelvoudige schroef.”

Interview. Na haar tweede wereldtitel richt Nina Derwael de blik op Tokio 2020
Beeld Photo News

Hoe zie je je planning richting Tokio 2020?

“Eind maart of begin april willen we zeker al een stage doen in Tokio. Zo kunnen we op voorhand al wat testen en acclimatiseren in de zaal en de omgeving van de Spelen.”

Vrees je de druk die op jou richting Spelen gaat afkomen?

“Daar probeer ik nog niet te veel aan te denken.”

Je kunt goed om met aandacht. Verbazend hoe vlot je je in het Frans en Engels uitdrukt tegenover media.

“Ja, mijn Frans komt door de school en mijn Franse trainers Marjorie Heuls en Yves Kieffer. Engels leerde ik graag superjong. Mijn mama werkt voor een Amerikaans bedrijf. Als de telefoon ging en ik zag een Amerikaans nummer, nam ik als klein kindje op: 'Hello, this is the phone of Marijke Lammens, I am going to give you my mom'.”

In december is er de verkiezing van de Sportvrouw van het Jaar. Met Emma Meesseman en Nafi Thiam heb je te duchten concurrentie.

“Ja, wat Meesseman deed is ook superzot. Ik vind het wel geweldig dat wij met onze prestaties zo'n klein landje op de kaart zetten. Op het gala zal ik me op het gemak voelen. (lacht) Tegenover Emma Meesseman en Nafi Thiam vind ik het leuk om eens de kleinste te zijn. In het turnen moet ik altijd naar beneden kijken.”

Nog dit: je lakte je nagels op dit WK in goud. Helpt zoiets?

“Dat is bijgeloof. Het gaat al terug tot het Europees Olympisch Jeugdfestival. Daar droegen we zilveren oogschaduw. De eerste dag pakt het team zilver, de tweede dag haalt Axelle Klinckaert zilver allround en ik zilver op de brug. Dan zei onze coach: ‘Nu is het gedaan en leggen we goud op de ogen.’ Klinckaert haalde dan twee keer goud, dus dat gaan we niet meer veranderen.”

Interview. Na haar tweede wereldtitel richt Nina Derwael de blik op Tokio 2020
Beeld Photo News
Interview. Na haar tweede wereldtitel richt Nina Derwael de blik op Tokio 2020
Beeld BELGA