Risicokapitaal besteedt recordinvestering aan Europese startups

Europese startups kunnen dit jaar wellicht opnieuw op een recordbedrag aan investeringen door risicokapitaal rekenen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Dealroom. De onderzoekers berekenden dat Europese startups tijdens het derde kwartaal van dit jaar in totaal 8,7 miljard euro risicokapitaal konden aantrekken. Dat betekende een stijging met 44 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat resultaat volgt op een totaal van 16,3 miljard euro tijdens de eerste helft van dit jaar. 

Daarmee komt een nieuw jaarrecord in zicht. Het vorige record staat immers op vorig jaar, toen in totaal over vier kwartalen een bedrag van 28 miljard euro was verzameld.

Fintech

De grootste deals van de afgelopen drie maanden werden geleid door de Britse zorgverstrekker Babylon Health, de Zweedse financiële dienstverlener Klarna en het Duitse mobiliteitsbedrijf FlixBus. Deze drie entiteiten haalden tijdens recente kapitaalrondes elk meer dan 450 miljoen euro op. 

De jongste financieringsronde creëerde ook vijf nieuwe eenhoorns, waaronder het Britse medtech-bedrijf CMR Surgical. Het merendeel van de transacties werd afgesloten op 10 miljoen euro of meer. Vooral Europese fintech-startups konden zich op een sterke interesse van risicokapitaal verheugen. 

Dealroom merkt wel op dat Europese investeerders steeds meer concurrentie uit andere regio’s ervaren. Investeerders uit Azië en de Verenigde Staten vertegenwoordigden het voorbije kwartaal 40 procent van alle nieuwe fondsen. 

‘Deze trend lijkt zich ook volgend jaar verder te zullen doortrekken,’ zegt Dealroom. ‘Europese investeerders slaagden er tussen juli en september in slechts 2,7 miljard euro in nieuwe fondsen te vergaren. Dat bedrag blijft onder het niveau van de eerste twee kwartalen van dit jaar. Er is ook een achteruitgang tegenover het derde kwartaal vorig jaar, toen een bedrag van 4,1 miljard euro kon worden samengebracht.’

Drie landen

Dealroom wijst er nog wel op dat Britse, Franse en Duitse startups tijdens het derde kwartaal samen 60 procent van alle nieuwe investeringen kregen toegewezen. België staat op een elfde plaats met een bedrag van ruim 100 miljoen euro, verdeeld over negen projecten. 

Tevens wordt opgemerkt dat het Europese bedrijfsleven beduidend minder risicokapitaal blijft aantrekken dan Noord-Amerika en Azië. In Noord-Amerika lagen de investeringen drie keer hoger dan in Europa. Ook Aziatische startups konden dubbel zoveel risicokapitaal aantrekken dan hun Europese collega’s.

Meer