Direct naar artikelinhoud
Verenigde StatenUpdate

Trump veroordeelt video waarin hij media en politici vermoordt

In de video richt Trump een bloedbad aan in een kerk.Beeld rv

De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt de video waarin een personage met zijn hoofd in een kerk een slachtpartij aanricht tegenover mediabedrijven, organisaties en politieke tegenstanders. Dat stelt zijn woordvoerster Stephanie Grisham op Twitter. De video werd vorige week getoond op een congres in Trumps resort in Miami.

en

Op de gefabriceerde beelden is bijvoorbeeld te zien hoe Trump Hillary Clinton in de nek steekt, CNN een staaf door het hoofd jaagt en Politico in het hoofd schiet. 

Aanhangers van de president kregen de beelden te zien tijdens de American Priority-conferentie in het Doral Miami-resort. Sprekers op de conferentie waren onder andere de presidentszoon Donald Trump Jr en voormalig Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders. 

“De president Donald Trump heeft de video nog niet gezien, dat zal hij binnenkort doen, maar op basis van alles wat hij heeft gehoord, veroordeelt hij deze video ten strengste”, klinkt het in de tweet van zijn woordvoerster.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook de organisator van de conferentie, de pro-Trumpgroep American Priority, veroordeelde de video. 

The New York Times berichtte gisteren als eerste over de beelden, die een bewerking vormen van een scene uit de film Kingsman: The Secret Service. Te zien is hoe Trump een bloedbad aanricht in een kerk. Niet alleen ‘fake news’ in het algemeen, maar ook CNN, Politico, de organisatie Black Lives Matter, de BBC, de krant The Guardian, tv-station MSNBC, Hillary Clinton, de overleden senator John McCain, Bernie Sanders en Barack Obama worden het slachtoffer van het moordende personage, waar Trumps hoofd over is geplaatst.

De video die werd getoond op het Trump-congres in zijn resort:

De video verscheen voor het eerst in juli vorig jaar op een pro-Trump-YouTube-kanaal, maar het lijkt de eerste keer dat hij publiek vertoond werd. Alex Phillips, een van de organisatoren van de conferentie, zegt tegen The New York Times dat hij de video niet kent, maar laat onderzoeken hoe het kan dat de beelden tijdens het event werden getoond, wat niet de bedoeling was. De video zou zonder toestemming zijn vertoond in een “zijkamer”.

‘Niet eerste keer dat aanhangers geweld promoten’

CNN, een van de slachtoffers in de video, zegt in een mededeling de beelden te betreuren. “Dit is jammer genoeg niet de eerste keer dat aanhangers van de president geweld tegen de media promoten, blijkbaar in een video die ze entertainend vinden. Maar dat is het in de verste verte niet. De president en zijn familie, het Witte Huis en de Trump-campagne moeten de beelden in de strengst mogelijke woorden veroordelen. Alles minder komt neer op een stilzwijgende goedkeuring van geweld en dat mag nooit getolereerd worden.”

Nieuwsorganisatie CNN krijgt een staaf door het hoofd.Beeld rv

Ook de officiële organisatie van Witte Huis-journalisten, de White House Correspondents Association, reageert met afschuw op de beelden. “Elke Amerikaan zou deze uiting van geweld tegen journalisten en politieke tegenstanders moeten veroordelen.”

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat de video niets met de herverkiezingscampagne van de president te maken heeft en dat de president geweld niet goedkeurt.

Twitter bericht wordt geladen...