Direct naar artikelinhoud
BrusselUpdate

Brussels burgemeester Close countert kritiek politievakbond: ‘Betoging nooit beoordeeld op inhoud’

Afgelopen weekend werden 435 activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion aangehouden. Dat leek te gebeuren met onnodig politiegeweld.Beeld Baert Marc

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) ontkent dat linkse betogers meer zouden mogen dan rechtse, zoals politievakbond VSOA aanklaagt. Volgens Close wordt een betoging, ongeacht of die een mogelijk links of rechts karakter heeft, nooit beoordeeld wordt op inhoud, maar wel op risico.  Het Brussels stadsbestuur moet neutraal zijn en de politie steunen, vinden N-VA en Vlaams Belang.

en

Is het stadsbestuur van Brussel strenger voor rechtse dan voor linkse betogingen? De politiemensen op het terrein ervaren het zo. Dat heeft VSOA-vakbondsman Patrick Roijens verklaard in De Ochtend op Radio 1. “De mensen vragen duidelijkheid en neutraliteit.”

“Het is een frustratie van de mensen op het terrein. Ze zien dat wanneer bepaalde groeperingen betogen de overheid de tolerantiegrens zeer hoog legt. Als andere organisaties komen betogen, ligt de grens laag”, zegt Roijens. “Als een rechtse organisatie zou aankondigen dat ze volgende week gaat betogen, mag je zeker zijn dat alle maatregelen genomen zullen worden om de neutrale zone hermetisch af te sluiten. Nu werd toelating gegeven aan een groep die aankondigde dat ze zich niet aan de regels zou houden en zou binnendringen in de neutrale zone. Het loopt uit de hand en dan is de politie de pispaal.” De vakbond wil een gesprek met het stadsbestuur. 

‘Niet inhoud maar risico’

Brussels burgemeester Philippe Close countert de kritiek van de politievakbond en laat via zijn woordvoerster weten dat een betoging, ongeacht of die een mogelijk links of rechts karakter heeft, nooit beoordeeld wordt op inhoud, maar wel op risico. 

 “Een betoging wordt nooit beoordeeld op de inhoud. De burgemeester is daarin altijd neutraal. Hij beoordeelt op basis het risico voor de burgers, de stad of de politie”, verzekert woordvoerster Maïté Van Rampelbergh.

“Zaterdag werd er betoogd in de neutrale zone, waar ze normaal niet mogen komen. Dat werd gedurende 6 uur getolereerd, maar ze zijn toen de tramsporen beginnen te blokkeren en hebben zo de stad gegijzeld. De politie heeft hen herhaaldelijk gevraagd om de tramsporen vrij te maken en dat weigerden ze te doen. Toen heeft burgemeester Close beslist dat iedereen van het plein ontruimd moest worden en is de politie tussenbeide gekomen”, aldus Van Rampelbergh.

De Brusselse burgervader zal ook overleggen met leden van Extinction Rebellion over het verloop van mogelijke toekomstige acties.

‘Neutraliteit’

Close moet betogingen neutraal behandelen. Dat vindt N-VA-gemeenteraadslid en Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre. Het Brussels stadsbestuur dient de politie te steunen in plaats van aan te vallen, luidt het pleidooi van Vlaams Belang.

“Politiemensen verdienen ons respect en waardering voor hun dagelijkse inzet bij betogingen in Brussel. Het hoofd van de politie, burgemeester Philippe Close (PS), moet hen correct aansturen en de gepaste maatregelen nemen. Daarbij is objectiviteit en neutraliteit van essentieel belang. Zo niet, wordt de politie in moeilijke omstandigheden geplaatst wanneer betogingen uit de hand lopen”, stelt Vanden Borre.

Dat de Brusselse burgemeester en sommige schepenen het politieoptreden tegen zogenaamde klimaatactivisten in vraag stellen, is voor Brussels parlementslid voor Vlaams Belang, Dominiek Lootens, en Kamerlid Ortwin Depoortere “een regelrechte belediging voor de Brusselse politiediensten”. 

Dat het Brussels stadsbestuur nu haar eigen politie aanvalt in plaats van te steunen, heeft volgens Vlaams Belang veel, zoniet alles, te maken met de “extreem-linkse sympathieën die Hellings en Close delen met de actievoerders”. 

Pepperspray 

Bij het klimaatprotest dat Extinction Rebellion zaterdag hield op het Paleizen- en Koningsplein in Brussel, zijn in totaal 435 mensen opgepakt. Er loopt ook een onderzoek naar minstens twee incidenten waarbij de politie mogelijk ten onrechte pepperspray gebruikte. Op een foto die onze fotograaf maakte en op beelden van VTM Nieuws is bijvoorbeeld te zien hoe de politie de spray inzet tegen manifestanten die op de grond liggen en schijnbaar geen bedreiging vormen. Eén man was zelfs al geboeid.

Op een foto die onze fotograaf maakte en op beelden van VTM Nieuws is bijvoorbeeld te zien hoe de politie de spray inzet tegen manifestanten die op de grond liggen en schijnbaar geen bedreiging vormen. Eén man was zelfs al geboeid.Beeld Baert Marc
Pepperspray 
Beeld Baert Marc