Direct naar artikelinhoud
Oxfam

Israël vernielt Belgisch Oxfam-project

Israël vernielt Belgisch Oxfam-project
Beeld AP

De Belgische overheid vraagt een schadevergoeding aan Israël voor de vernieling van een Belgisch Oxfam-project in Palestijns gebied. Of Israël die ooit zal betalen, is onduidelijk.

Op 4 juli vernielden Israëlische troepen drie watercontainers en 2.500 bomen in Khirbet Al-Duqayqah, in Palestijns gebied. De infrastructuur maakte deel uit van een project van Oxfam dat gefinancierd werd met Belgisch geld. De schade zou oplopen tot meer dan 75.000 euro.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) noemt de beschadigingen onaanvaardbaar. “Dit soort projecten zijn er om tegemoet te komen aan de menselijke noden van kwetsbare Palestijnse gemeenschappen, met respect voor het internationale humanitaire recht”, zegt hij in een reactie op een parlementaire vraag van Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

Volgens Reynders werd intussen al een schadevergoeding aangevraagd. Dat gebeurde via een verbale nota aan het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en via een onderhoud met de Israëlische ambassadeur in Brussel, op 23 juli. “Tijdens het debat van de Veiligheidsraad op 20 september heeft België zijn bezorgdheid hierover kenbaar gemaakt en zijn eis tot het bekomen van een schadevergoeding nog eens herhaald.”

Het is niet de eerste keer dat een Belgisch humanitair project in Palestijns gebied wordt vernield. In 2017 werd een school in Jubbet Al Dib, bij Bethlehem, zwaar beschadigd. De school werd voor een deel door Belgische donoren betaald. In het dorp Abu Nwar werden zonnepanelen in beslag genomen die door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking waren gefinancierd. Zij zouden normaal energie leveren aan een school.

Ons land vroeg toen al een schadevergoeding, maar Reynders zegt dat die nog niet werd betaald. “Verschillende pogingen, zowel bilateraal als via het West Bank Protection Consortium, hebben helaas nog geen concreet resultaat opgeleverd bij de Israëlische autoriteiten.” In het kader van de nieuwe vernielingen worden andere mogelijkheden momenteel onderzocht.

De Vriendt pleit voor een strenge houding. “De arrogantie waarmee zij projecten die betaald werden door de Belgische belastingbetaler vernielen, is stuitend”, vindt hij. “Als Israël de factuur blijft weigeren, moeten we naar het Internationaal Gerechtshof stappen.”

Buitenlandminister Reynders heeft een schadevergoeding aangevraagd, maar kreeg nog geen reactieBeeld WireImage