Direct naar artikelinhoud
CataloniëUpdate

Catalaanse betogers leggen luchthavens Barcelona en Madrid lam: meer dan 50 gewonden

De politie arresteert een betoger in de luchthaven El Prat.Beeld AFP

Bij botsingen tussen de politie en separatistisch gezinde demonstranten op de luchthaven van Barcelona zijn meer dan vijftig mensen gewond geraakt. Ook aan de luchthaven van Madrid veroorzaken betogers chaos. Ze protesteren tegen de celstraffen die vandaag zijn uitgesproken tegen 9 prominente Catalaanse separatisten. Tegen oud-minister-president Carles Puigdemont heeft het Spaanse Hooggerechtshof een nieuw internationaal aanhoudingsbevel uitgegeven.

en

Demonstranten probeerden om delen van de luchthaven lam te leggen en toegangswegen te blokkeren. De politie was massaal aanwezig en liet alleen mensen met een instapkaart door. Tsunami Democratic verspreidde via de berichtenapp Telegram echter valse boardingpasses, wat leidde tot een enorme chaos bij de controles.

Om de demonstranten te verhinderen de luchthaven te bereiken werden de trein- en autoverbindingen naar de luchthaven stilgelegd, maar daardoor raakten ook reizigers en luchthavenpersoneel niet op hun bestemming. Tientallen vluchten moesten geschrapt worden en talrijke andere vertrokken van El Prat met vertraging.

Uiteindelijk besloot de politie te chargeren in een poging het vliegveld weer toegankelijk te maken. Bij die acties zouden zeker 30 gewonden gevallen zijn.

Ook op andere plaatsen in Barcelona hebben betogers wegen en pleinen geblokkeerd. Sinds vanmorgen al wordt er extra gepatrouilleerd in de grote trein- en metrostations. 

Het protest breidt zich inmiddels ook uit naar Madrid. Betogers zijn met mogelijk meer dan duizend auto’s naar het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez gereden om het verkeer te hinderen. Volgens Spaanse media gaat het om leden van de Catalaanse separatistische actiegroep Tsunami Democrático (Democratische Tsunami).

Referendum

De protesten volgen na de beslissing van het Hooggerechtshof eerder vandaag om negen prominente Catalaanse leiders lange gevangenisstraffen, van 9 tot 13 jaar, op te leggen. De Catalaanse politici en activisten werden berecht voor de demonstraties die ze organiseerden, het verboden verklaarde onafhankelijkheidsreferendum, en het uitroepen van de onafhankelijkheid van de deelstaat.

Twee miljoen Catalanen gingen op 1 oktober 2017 naar de stembus. Toen bleek dat de meerderheid voor onafhankelijkheid had gekozen, riep het Catalaanse parlement deze ook uit. In de praktijk is het nooit zover gekomen: de Spaanse regering nam het bestuur over Catalonië tijdelijk over.

De politie probeert de betogers in bedwang te houden aan de luchthaven El Prat in Barcelona.Beeld AFP
Betogers aan de luchthaven van Barcelona.Beeld EPA

Een deel van de vervolgde politici en Catalaanse nationalisten zit al bijna twee jaar in voorarrest. Zij houden vast aan hun onschuld en noemen zichzelf “politieke gevangenen”.

Volgens het Spaanse Hooggerechtshof hebben de separatisten zich schuldig gemaakt aan opruiing en misbruik van publiek geld. Ze zijn echter niet schuldig bevonden aan rebellie. Het Hooggerechtshof acht niet bewezen dat de Catalanen geweld gebruikten om de onafhankelijkheid uit te kunnen roepen. Daarom is de straf veel lager dan waar het Openbaar Ministerie om had gevraagd. Dat eiste tot 25 jaar cel voor Oriol Junqueras, die in 2017 vicepremier was.

Demonstranten protesteren tegen de uitspraak.Beeld REUTERS

Aanhoudingsbevel

Zijn voormalige baas, de toenmalige Catalaanse leider Carles Puigdemont, vluchtte na het referendum naar België om aan vervolging te ontkomen. Tegen hem is nu een nieuw internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Hij werd eerder al gezocht door de Spaanse autoriteiten, maar eerder dit jaar werd het arrestatiebevel ingetrokken, waardoor hij zich vrij buiten Spanje kon verplaatsen.

In een toespraak in 3 talen sprak Puigdemont vanavond zijn verontwaardiging uit over het vonnis. De Spaanse staat blijft kiezen voor een “strategie van repressie en wraak”, klonk het. “Het vonnis veroordeelt ook meer dan twee miljoen mensen die het onafhankelijkheidsreferendum mogelijk gemaakt hebben op 1 oktober 2017. We moeten nu onze stem laten horen.” Puigdemont zegt ook teleurgesteld te zijn over Europa, van wie hij een sterke reactie verwachtte. 

Puigdemonts advocaat Paul Bekaert zal het aanhoudingsmandaat aanvechten, desnoods tot voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en het EU-Hof van Justitie in Luxemburg, zo verklaarde hij maandagavond in Terzake op Canvas. 

Volgens Bekaert zijn er “redenen te over” om het mandaat aan te vechten. Hij wijst op de “buitensporige straffen” die tegen de separatisten zijn uitgesproken, maar ook op het hele procesverloop. “De rechten van de verdediging zijn niet geëerbiedigd. Als Puigdemont terugkeert naar Madrid, dan zal hem hetzelfde lot beschoren zijn”, voorspelt meester Bekaert. 

Carles Puigdemont leeft sinds 2017 in ons land.Beeld AFP

Spaanse ambassade

Ook in ons land is er protest. Meer dan honderd Catalanen hebben maandagavond in Brussel geprotesteerd voor de ambassade van Spanje. De manifestanten brachten Catalaanse vlaggen mee en lieten zich duidelijk horen. Ze scandeerden in het Catalaans dat Spanje een fascistische staat is en de veroordeelde Catalanen meteen vrijgelaten moeten worden. Uit protest zongen ze ook samen het Catalaanse volkslied voor de Spaanse ambassade.

“Het proces was een farce en dat zeggen wij niet, maar heel wat ngo’s zoals onder meer Amnesty International. Zij volgden het proces, maakten elke week rapporten op en maken daarin duidelijk dat het een oneerlijk proces is”, vertelt Pere Jordi Junqué de Fortuny van de Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Dinsdag volgt een nieuw protest. De Catalanen verzamelen om 12.30 uur op het Schumanplein en zullen van daaruit vertrekken voor een betoging.

Het verkeer naar de luchthaven is geblokkeerd, ook reizigers kunnen er niet meer door.Beeld AFP

Volgende maand worden in Spanje opnieuw parlementsverkiezingen gehouden.

Lees ook

Het interview met Paul Bekaert, de avocaat van Carles Puigdemont: ‘De bloeddorst van het plebs. Daar moet je tegenin gaan’

Medestanders van de Catalaanse leiders reageren op het vonnis.Beeld AFP