Beheerder van bel-me-niet-meer-lijst vraagt extra controles op naleving

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vzw Do Not Call Me (DNCM), de beheerder van de bel-me-niet-meer-lijst, wil dat de FOD Economie strenger controleert of bedrijven de regels naleven. "Elke telefoonabonnee heeft het recht om niet opgebeld te worden voor telefonische marketing", klinkt het. Sinds mei 2014 kan iedereen die niet meer voor commerciële doeleinden gebeld wil worden, zijn nummer op de bel-me-niet-meer-lijst laten zetten. Bedrijven die zich hier niet aan houden, riskeren strafrechtelijke vervolging, waarbij de boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro.

Na vijf jaar staan er 1.4 miljoen particuliere en professionele telefoonnummers op de lijst. Elk bedrijf dat een commerciële actie per telefoon wil doen, moet een licentie voor de lijst kopen. De prijs is afhankelijk van de grootte en het type van de onderneming. "Aan het aantal licenties dat geleverd wordt, zien we dat enorm veel bedrijven niet op de hoogte zijn van regelgeving", stelt Burt Riské, voorzitter van DNCM. Hij vraagt daarom extra controles door de FOD Economie, "die bij inbreuk niet zonder gevolgen kunnen blijven".

Zelf is de DNCM begonnen met een sensibiliseringscampagne om bedrijven eraan te herinneren een licentie te gebruiken om boetes te vermijden. Consumenten die ongewenste commerciële oproepen blijven krijgen, kunnen ook een klacht indienen via meldpunt.belgie.be.

bron: Belga