Direct naar artikelinhoud
SyriëUpdate

Trump: ‘Koerden laten IS-aanhangers vrij’

Amerikaans president Donald Trump.Beeld Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump stelt dat Koerdische milities IS-aanhangers expres vrijlaten om op die manier de steun te krijgen van de Verenigde Staten. “Koerden laten mogelijk een aantal vrij om ons erbij te betrekken”, laat Trump weten op Twitter. De troepen van de Syrische regering zijn intussen dichter bij de grens met Turkije gekomen. 

, en

“Europa had een kans om zijn IS-gevangenen terug te nemen, maar wilde niet opdraaien voor de kosten”, schrijft Trump verder. Volgens de president kunnen de ontsnapte gevangenen gemakkelijk opnieuw worden vastgezet, maar dan moeten Turkije en andere Europese landen wel snel te werk gaan.

In dezelfde reeks berichten dreigt Trump ook met sancties tegen Turkije. “Grote sancties voor Turkije komen eraan!”, aldus de Amerikaanse president zonder duidelijk te specificeren waarvoor de sancties opgelegd zullen worden.

Twitter bericht wordt geladen...

Syrische troepen schuiven op

Een correspondent van het Franse persagentschap AFP meldt dat de Syrische troepen zijn ontplooid rond Tal Tamr, zo’n 35 kilometer ten zuiden van de grensstad Ras al-Ayn waar de gevechten plaatsvinden. Bij hun aankomst kwamen inwoners de troepen groeten. Het Syrische staatsagentschap Sana bevestigde dat “eenheden van het Syrisch-Arabische leger” zijn aangekomen in Tal Tamr, dat ook aan de strategisch belangrijke snelweg M4 ligt.

Volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten (SOHR) zijn enkele legereenheden zelfs tot op 6 kilometer van de grens gekomen.

Op 9 oktober startte Turkije een inval in het noorden van Syrië tegen Syrisch-Koerdische milities, die volgens Ankara een link hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij. Die beschouwt Turkije als een terroristische groep.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet intussen weten dat de Turkse troepen en hun Syrische bondgenoten klaar zijn om een aanval te lanceren op de Koerdische stad Manbij, zo meldt het nieuwsagentschap AP. 

Een Syrische militair zwaait met zijn nationale vlag in Tal Tamr.Beeld AFP

Afspraak met Assad

De Koerdische strijders die het gebied in handen hebben, maakten na de Turkse inval afspraken met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Een hoge Koerdische functionaris zegt dat afspraken zijn gemaakt over de inzet van de Syrische troepen in het grensgebied. Er zou nog niet zijn gesproken over politieke kwesties. Die komen volgens Badran Jia Kurd later aan de orde. Volgens de functionaris hebben de Verenigde Staten “groen licht gegeven” voor de Turkse inval. Daarom moesten de Koerden volgens hem op zoek naar manieren om de regio te beschermen.