Europese Unie "veroordeelt" Turks militair offensief in Syrië

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie "veroordeelt" de Turkse militaire operatie in het noorden van Syrië. Dat blijkt uit de conclusies die de ministers van Buitenlandse Zaken op een bijeenkomst in Luxemburg hebben goedgekeurd. De EU "veroordeelt de Turkse militaire actie die de stabiliteit en veiligheid van de hele regio ernstig ondermijnt", zo staat het in de conclusies. Die expliciete veroordeling van de Turkse inval gaat een stap verder dan de verklaring die hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini vorige week uitstuurde. Daarin was enkel sprake van een oproep om het offensief stop te zetten.

De conclusies van de Europese buitenlandministers herinneren voorts aan de beslissing van "sommige lidstaten" om de uitvoer van wapens naar Turkije onmiddellijk stop te zetten. "De lidstaten nemen het op zich om sterke nationale standpunten aan te nemen wat betreft hun wapenexportbeleid naar Turkije", klinkt het.

Turkije wordt ook geviseerd vanwege de "illegale booractiviteiten" in de Middellandse Zee. De EU gaat sancties mogelijk maken tegen personen of organisaties die verantwoordelijk zijn voor deze boringen ten westen van lidstaat Cyprus.

En in België komt de Nationale Veiligheidsraad woensdag samen naar aanleiding van de situatie in het Noorden van Syrië. Dat bevestigt het kabinet van premier Charles Michel. Vandaag was er al een vergadering van het Strategisch Comité voor Inlichting en Veiligheid. Die beslissing zou al even geleden genomen zijn. De Veiligheidsraad coördineert de Belgische reactie op veiligheidsbedreigingen. Vandaag was er al een bijeenkomst van het Strategisch Comité voor Inlichting en Veiligheid, een ondersteunend orgaan.

Uit verschillende Europese landen, waaronder ook België, vertrokken destijds heel wat Syriëstrijders. Volgens waarnemers is het goed mogelijk dat de strijders die nog in de regio gevangen zitten ongecontroleerd terug naar Europa keren.

bron: Belga