Erdogan houdt 50 Amerikaanse kernwapens “gegijzeld”

Door de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië, laat de Amerikaanse president Trump de Islamitische Staat toe zich te herorganiseren en en doet hij een cadeau aan Bashar Al-Assad, Rusland en Iran. Zelden is een beslissing van Trump zo snel en door beide Amerikaans politieke families massaal veroordeeld. Vanaf nu wordt het moeilijk om de naam Trump van de politieke en historische gevolgen in de regio te scheiden,

Zondagnacht zagen de Koerden zich verplicht een akkoord te sluiten met het leger van Bashar Al-Assad. Dat is de door de VS als ‘oorlogsmisdadiger’ gebrandmerkte president van Syrië. Het etiket wordt hem opgeplakt vanwege zijn betrokkenheid bij chemische aanvallen op zijn eigen volk. Een 1.000-tal Amerikaanse soldaten zit ondertussen vast in het gebied. Turkije sloot er alle wegen af. Waarschijnlijk is een luchtbrug vereist om ze te evacueren.

Tijdens het weekeinde werden de Amerikanen door Turkse troepen -Navo bondgenoten – beschoten. Een vergissing, volgens de Turken. Maar ook “een première”, aldus Jeffrey Lewis van het James Martin Center for Nonproliferation Studies. “Een land dat Amerikaanse kernwapens herbergt en dat nu Amerikaanse troepen beschiet.”

Erdogan: “Ik kan niet aanvaarden dat Turkije geen kernwapens mag hebben”

Alles lijkt erop dat het echte drama nog moet beginnen. Amerikaanse officials bekijken nu op welke manier ze 50 kernwapens kunnen weghalen uit de militaire basis van Incirlik in Turkije, zo’n 400 km van de Syrische grens. Die wapens zijn nu volgens ingewijden Erdogans ‘gijzelaars’.

Indien de Amerikanen ze weghalen betekent dat de facto het einde van de Turks-Amerikaanse alliantie. Indien de Amerikanen de kernwapens in Turkije laten, blijven ze kwetsbaar voor de vaak lichtzinnige beslissingen van de Turkse autocraat. Begin september had Erdogan tegenover zijn partijgenoten nog gezegd dat hij niet kan aanvaarden dat zijn land geen kernwapens mag hebben.

Wat zich vandaag aan de Syrisch-Turkse grens afspeelt bewijst nogmaals dat nergens in de wereld de zaken zo snel kunnen omslaan als in het Midden-Oosten. Omdat situaties die jaren geleden al om oplossingen schreeuwden nooit werden aangepakt.

Meer