Ivan Ollevier en Rob Heirbaut

Europaspecialist Rob Heirbaut over brexitakkoord: "Kans 50-50 dat Britse parlement dit zaterdag goedkeurt"

Wat moeten we nu denken van het brexit-akkoord dat het Verenigd Koninkrijk en Europa gesloten hebben? Komt de brexit dan toch in zicht? "De opluchting is groot, maar er is voorzichtigheid", vertelt Europa-specialist Rob Heirbaut. "We staan nu op het punt waar Theresa May begin dit jaar al stond", vult kenner van het Verenigd Koninkrijk Ivan Ollevier aan.  De stemming zaterdag in het Britse parlement kan dus nog alle kanten uit.

Er is een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa over de brexit. En dat betekent een hoerastemming, bij de onderhandelaars en bij de premier van het Verenigd Koninkrijk Boris Johnson. 

"Het lijkt erop dat alles in kannen en kruiken is om het akkoord straks goed te keuren op de Europese top", vertelt Europa-specialist Rob Heirbaut in Brussel. "De opluchting is groot, want een week geleden zag het er naar uit dat er geen nieuw akkoord zou komen." En dat was vooral te wijten aan de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson. "Hij had een veel hardere opstelling. Maar nu is er weer een kans op een ordelijk vertrek."

Nu is er weer een kans op een ordelijk vertrek 

Rob Heirbaut - Europa-specialist

Een kans inderdaad, want het akkoord moet wel nog goedgekeurd worden door het Britse Lagerhuis. En dat maakt dat er toch ook veel voorzichtigheid is. 

"11 maanden geleden was er ook al een akkoord, van de vorige premier Theresa May. Dat is drie keer verworpen." Zowel premier Charles Michel (MR) als Europees parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) benadrukken dat. "We zullen afwachten wat het Britse parlement zegt. Wij als Europees parlement gaan de start van de procedure pas goedkeuren als we weten dat het Britse parlement daarmee kan akkoord gaan."

De stemming zaterdag in het Britse parlement kan alle kanten uit: ik denk dat het 50-50 is.

Rob Heirbaut - Europa-specialist

Rob Heirbaut kan niet voorspellen hoe de stemming zaterdag in het Britse parlement gaat verlopen. "Ik kan niet in een kristallen bol kijken. De stemming in het parlement kan alle kanten uit. Ik denk dat het 50-50 is. Het kan op 1 stem aankomen, het wordt kantje-boordje." 

Lees verder onder de video's waarin Rob Heirbaut het akkoord analyseert: 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Eenzelfde voorzichtige geluid klinkt bij journalist en VK-kenner Ivan Ollevier. "We staan nu op het punt waar Theresa May begin dit jaar stond, het moet nog goedgekeurd worden. En dat is een horde die May drie keer heeft doen struikelen." 

Zaterdag wordt over het akkoord in het Britse Lagerhuis gestemd. En tot die tijd zal premier Johnson goed moeten rekenen, vervolgt Ollevier. "Wie in de politiek zit, moet goed kunnen tellen, en dat zal Boris Johnson de komende dagen doen." Vooral de DUP, de Noord-Ierse unionisten, lijkt daarbij een cruciale rol te spelen. Ze zijn "maar" met 10 in het parlement, maar zijn voor Johnson broodnodig. 

Wie in de politiek zit, moet goed kunnen tellen en dat zal Boris Johnson de komende dagen doen

Ivan Ollevier - VK-kenner

"Johnson heeft geen meerderheid meer in het Lagerhuis. Dat heeft te maken met het feit dat hij een tijdje geleden 21 parlementsleden van zijn partij uit de partij gezet heeft. Dus hij zal ongetwijfeld proberen een aantal van hen opnieuw binnen te trekken. Daarnaast zal hij proberen om een aantal Labour-dissidenten binnen te halen en individuele DUP-leden onder druk te zetten. Maar zelfs als hij daarin slaagt, zal het nipt zijn om het akkoord erdoor te halen."

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

En mocht dat scenario zich herhalen, werpen zich nieuwe vragen op. "Dan is er geen akkoord meer en is het weer de vraag of er uitstel komt of niet. Johnson heeft altijd gezegd dat hij geen uitstel zal vragen, dat de brexit op 31 oktober doorgaat mét of zónder akkoord. Maar intussen is er natuurlijk een wet goedgekeurd die hem kan dwingen om uitstel te vragen", legt Heirbaut uit. En zoals al vaker gezegd is in dit hele verhaal: "Het is dus even afwachten."

Dat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker intussen gezegd heeft dat er geen uitstel meer mogelijk is voor de brexit, lijkt Rob Heirbaut dan ook "spierballengerol". "Europa wil vooral niet de schuld krijgen voor een harde brexit. Wanneer er opnieuw een vraag om uitstel zou komen van het Verenigd Koninkrijk, denk ik dat er opnieuw uitstel verleend zal worden voor een korte periode", besluit Heirbaut. 

Bekijk hier de reportage over de nieuwe brexit-deal uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen