Opnieuw onrustig in Barcelona

Betogingen in Barcelona tegen de veroordeling van negen prominente Catalaanse separatisten © Reuters

In de nacht van donderdag op vrijdag was het weer onrustig in Barcelona, waar Catalanen protesteren tegen de veroordeling van negen prominente Catalaanse separatisten. Er waren bostingen tussen politie en manifestanten, die volgens lokale media voetzoekers en stenen gooiden daar de agenten. Ze staken ook afvalcontainers en tafels en stoelen van cafés in brand.

De politie slaagde erin om de Catalaanse onafhankelijkheidstrijders en extreemrechtse demonstranten bij elkaar weg te houden. Volgens een lokale zender waren na middernacht nog duizenden onafhankelijkheidstrijders op straat in de regionale hoofdstad. Ook in de andere Catalaanse steden Girona en Lleida vonden demonstraties plaats.

De Catalaanse minister-president Quim Torra dreigde donderdag met een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in de regio in het noordoosten van Spanje.

‘Als we voor het opstellen van verkiezingsurnes tot 100 jaar gevangenis veroordeeld worden, dan is het antwoord duidelijk: we moeten opnieuw de urnes plaatsen voor onze zelfbeschikking’, stelde Torra in het Catalaanse parlement. Het nieuwe referendum zou er nog deze legislatuur moeten komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content