Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britten eindelijk eensgezind: (bijna) iedereen is Brexitsaga zat

De Britse bevolking, brexiteers en remainers, zijn de uitputtende Brexitsaga beu.Beeld EPA

Get Real, take the Deal’ en ‘Just do it!’. De Engelse krantenkoppen toonden vrijdag hoe groot de druk op Lagerhuisleden is om zaterdag voor het Brexitakkoord te stemmen. EU-gezinde Kamerleden zullen er echter alles aan doen om ook deze deal af te schieten. 

Johnsons zogenoemde whips maken vrijdag overuren met het verkopen van de deal, die wezenlijk verschilt met die van Theresa May. Ze zullen zich vooral richten op Labourleden uit Brexitgebieden. Deze members of parliament staan aan de ene kant onder politieke druk van hun leider Jeremy Corbyn, die het akkoord donderdagmiddag reeds voor lezing had afgekeurd, en de kiezers die ze in Westminster vertegenwoordigen. Johnson heeft er een stuk of twintig nodig.

Ondertussen zullen EU-gezinde Kamerleden onder leiding van Oliver Letwin, een Conservatief die door Johnson uit de fractie was gezet, proberen om een stemming middels het indienen van allerlei amendementen te frustreren. Dat kan er zelf toe leiden dat het uiteindelijk helemaal geen stemming komt. Dit is hoog spel omdat de bevolking, brexiteers en remainers, moe worden van de uitputtende Brexitsaga. Sky heeft zelfs al een Brexitloos televisiekanaal opgezet.

Sommige Remainers hebben inmiddels ruiterlijk moeten erkennen dat ze Johnson hebben onderschat. Rory Stewart tweette dat hij ernaast zat met de bewering dat Johnson nooit met een deal uit Brussel zou terugkomen. Voor de Britse premier was het weerzien met de stad, waar hij woonde als kind en jonge eurosceptische correspondent, uitgelopen op een onverwachte triomftocht. Veel van zijn critici hadden niet zien aankomen dat de Europese Unie terrein ging prijsgeven.

Johnson verkeert nu in een sterke positie, zelfs wanneer de stemming der stemmingen zaterdag verliest. Hij kan dan aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om de Britten voor het einde van deze maand uit de EU te slepen. De schuld voor het mislukken gaat dan niet naar Brussel of Downing Street, maar regelrecht naar de tegenstanders in het parlement. Een teken aan de wand is de enorme zege, donderdag, van de Tories in een plaatselijke verkiezing te Gravesham.