Direct naar artikelinhoud
Catalonië

Raadkamer buigt zich op 29 oktober over Europees aanhoudingsbevel Puigdemont

Voormalig Catalaans leider Carles Puigdemont.Beeld REUTERS

De raadkamer buigt zich op 29 oktober over het Europees aanhoudingsbevel tegen Carles Puigdemont. Dat meldt het Brusselse parket. Puigdemont had zich vanochtend vrijwillig aangemeld bij de politie, waarna hij voor de onderzoeksrechter is geleid. Die besliste de ex-minister-president van Catalonië vrij te laten onder voorwaarden.

en

Maandag liet het Spaanse hooggerechtshof een nieuw Europees aanhoudingsbevel uitvaardigen tegen de separatistische leider. Spanje wil Puigdemont vervolgen omdat hij in 2017 een referendum hield over de Catalaanse onafhankelijkheid. 

Vanochtend heeft Puigdemont zich vrijwillig aangeboden bij de Brusselse onderzoeksrechter, bevestigt zijn advocaat Paul Bekaert. Puigdemont werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Hij moet beschikbaar blijven van het gerecht en mag ons land niet verlaten zonder toestemming.

Puigdemont heeft zich verzet tegen zijn overlevering aan Spanje zodat het nu de raadkamer is die moet beslissen of het aanhoudingsbevel uitvoerbaar verklaard wordt.

Puigdemonts partijgenoten die Spanje niet ontvluchtten, kregen begin deze week celstraffen van 9 tot 13 jaar.