Jambon roept maandag Brexit Taskforce bijeen: ‘No deal zou vreselijk zijn’ (video)

Vlaamse regering bijeen voor de groepsfoto. © Belga Image

Geen wittebroodsweken voor de nieuwe Vlaamse regering. Ze krijgt meteen te maken met de zware economische gevolgen van de naderende brexit. Maandagochtend organiseert ze een Brexit Taskforce om een antwoord te bieden op de beslissing die dit weekend valt over het brexitakkoord.

Samen met de eerste traditionele groepsfoto van de nieuwe regering, stonden er louter wat technische puntjes gepland op de agenda van de wekelijkse ministerraad. Tot het nieuws gisteren over een mogelijk akkoord over de brexit. De regering-Jambon moet meteen een loodzwaar dossier incasseren en snel schakelen.

‘We moeten de koe bij de horens vatten’, zegt het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA). Want ook als de deal goedgekeurd wordt, is de brexit een economische schok. Na Ierland riskeert in de hele Europese Unie Vlaanderen de zwaarste verliezen door de brexit.

‘No-deal is totale chaos’

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) waarschuwt tegenover Knack: ‘Zeker een no-deal is vreselijk omdat je dan een totale chaos hebt. Als je daarentegen afspraken kan maken met elkaar dan kan je ook termijnen in acht nemen en dan kan je ook zekerheid creëeren voor bedrijven.’ (zie video lager)

In België zou een no-deal vooral een aderlating zijn voor Vlaanderen. Van de 42.000 bedreigde Belgische jobs zijn er 28.000 in onze regio, berekende de KU Leuven eerder. De zwaarste verliezen zullen plaatsvinden in de Vlaamse voedingsindustrie en de textielsector.

Maar ook als het Britse Lagerhuis de deal goedkeurt, blijft de brexit een bijzonder slechte zaak voor Vlaanderen. Crevits: ‘Vlaanderen heeft alle belang bij goede afspraken. Zeker West-Vlaanderen, met zo veel bedrijven die er aan export doen.’

Voka herhaalde gisteren dat ook de meest gunstige scenario’s een impact hebben op Vlaanderen, met nog steeds 6500 jobs die dan in gevaar zijn.

Bekijk de video:

Vlaamse Brexit Taskforce

Het kabinet van Jan Jambon zegt ‘hoopvol’ uit te kijken naar de stemming in het Lagerhuis.

Op de Vlaamse ministerraad werden de mogelijke brexitscenario’s besproken: ‘Sowieso heeft de brexit negatieve gevolgen voor de Vlaamse economie. Maar de goedkeuring van de deal die nu gestemd wordt, is het best mogelijke van alle scenario’s die op tafel liggen.’

Maandagochtend evalueert de regering de nieuwe situatie. Er komt een kerngroep samen, de Vlaamse Brexit Taskforce, onder leiding van de minister-president en de betrokken departementen, met Hilde Crevits (CD&V, economie en werk) en Open VLD-minister Lydia Peeters (mobiliteit).

De getroffen economische spelers en sectoren zijn ook aanwezig, om alle Vlaamse maatregelen te overlopen: Voka, Unizo, de Vlaamse havens, de transportsector en de Vlaamse rederscentrale. ‘Er moet duidelijkheid en zekerheid komen de komende dagen’ zegt minister Hilde Crevits.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content