Direct naar artikelinhoud
Interactieve kaart

Gent 2,2 graden warmer tegen 2030: ontdek hier hoe heet het in uw gemeente wordt

Het klimaat verandert. Niet alleen op de Noordpool of in Californië maar ook nu, hier bij ons. Deze interactieve tool toont hoeveel hitte-neerslagpatronen in uw gemeente in Vlaanderen evolueren.

en

Gebruik het zoekveld hieronder om op de naam van uw gemeente (niet de postcode) te zoeken. Gebruik de schuiver ernaast om in de voorspelling voor het jaar 2030, 2050 of 2100 te bekijken. Klik op ‘Zware neerslag’ of ‘Gemiddelde temperatuur’ om andere voorspellingen over uw gemeente te bekijken.

Lees ook: Hoe ons lijf functioneert bij extreme warmte: een bijzondere les anatomie

Deze kaart is gebaseerd op cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij, vandaar dat we alleen de cijfers van de Vlaamse gemeenten kunnen tonen.

Aantal hittegolfdagen

Het aantal hittegolfdagen is het aantal dagen in een jaar waarbij de gemiddelde maximumtemperatuur van drie opeenvolgende dagen groter of gelijk is aan 29,6 graden en de gemiddelde minimumtemperatuur van drie opeenvolgende dagen groter of gelijk is aan 18,2 graden. Dat aantal schommelde in Vlaanderen in de periode 2000 – 2016 tussen de nul en negen dagen per jaar maar kan toenemen naar gemiddeld elf hittegolfdagen in 2030, achttien in 2050 en vijftig in 2100.

Dagen met zware neerslag

Dagen met zware regenval zijn dagen waarop 20 millimeter regen of meer valt. Begin jaren vijftig waren het er in Vlaanderen gemiddeld drie per jaar, inmiddels zijn er dat vijf. Zet de klimaatverandering zich verder door, dan kan het aantal dagen met zware neerslag in Vlaanderen gemiddeld toenemen naar acht in 2030, tien in 2050 en zelfs zestien in 2100.

Gemiddelde jaartemperatuur

In ons land is het nu gemiddeld 2,5 graden warmer dan zo’n 200 jaar geleden. In de lente is de stijging het grootst (+ 2,9 graden). Het aantal hittegolven is gestegen van één hittegolf per drie jaar (in de jaren zeventig) naaréén per jaar nu. Zet de klimaatverandering zich door, dan kan het in Vlaanderen tegen 2030 nog twee graden warmer worden, tegen 2050 drie graden en tegen 2100 zes graden in vergelijking met de periode 1976-2005.

Bekijk hieronder de interactieve kaart.Beeld rv
Gemiddelde jaartemperatuur
Beeld Joris Casaer