Direct naar artikelinhoud
CataloniëUpdate

Meer dan half miljoen betogers in Barcelona, rellen en branden bij aparte manifestatie

Crisis Catalonië
Beeld EPA

Volgens de politie manifesteren vanavond 525.000 Catalanen in Barcelona tegen de strenge straffen die de separatistische politici maandag hebben gekregen. De manifestatie zelf verloopt tot nu toe vreedzaam, bij een aparte betoging is de sfeer wel gespannen.

en

De vele separatisten uit Catalonië die sinds woensdag op weg waren richting Barcelona stroomden sinds vanmiddag de stad binnen. In afwachting van de massamanifestatie daar werden verschillende hoofdstraten afgesloten voor het verkeer. Betogers verzamelden zich op tal van plaatsen in de stad. Hoofdplaats van de manifestatie is de Gran Via, een van de drukste verkeersassen door de stad. Daar zijn volgens de gemeentelijke politie in totaal 525.000 manifestanten bij elkaar gekomen. Na de manifestatie willen betogers er een zitstaking van onbeperkte duur houden op

De duizenden betogers vertrokken woensdag vanuit vijf verschillende steden in Catalonië richting de hoofdstad: Girona, Vic, Tarragona, Tàrrega en Berga. In totaal legde elke groep ongeveer 100 kilometer af. Onderweg sloten zich steeds meer boze Catalanen aan.

Eerste rellen

Op de Via Laietana, aan het hoofdkwartier van de politie, is de sfeer grimmiger. Daar verzamelden enkele honderden studenten en radicale separatisten en worden opnieuw containers in brand gestoken. De politie heeft de brede straat afgegrendeld en staat klaar met de wapenstok. 

De beroemdste kathedraal van de stad in aanbouw, de Sagrada Familia, is als gevolg van de vele betogingen in Barcelona voor het publiek gesloten. Dichtbij de bekende toeristische trekpleister verzamelen zich eveneens betogers. Het openbaar vervoer draait op minimumdienst, veel scholen en universiteiten zijn dicht. Ook winkels blijven dicht in delen van het stadscentrum van Barcelona. “Ik heb het nog nooit zo rustig geweten op een weekdag”, aldus een conciërge in de wijk Eixample.

In de Seat-fabriek nabij Barcelona wordt niet gewerkt, ook meerdere vestigingen van de Catalaanse supermarktketen Bonprue bleven dicht. Plaatselijke media melden dat groepjes activisten sommige kleine winkeliers belagen en dwingen om luiken of deuren te sluiten. 

Betogers bij de Sagrada Familia. De beroemde kerk is als gevolg van de vele betogingen in de stad voor het publiek gesloten.Beeld AP

Blokkades

Separatistische betogers hebben in Catalonië ook opnieuw wegen geblokkeerd, onder meer de autosnelweg A7 van Spanje naar Frankrijk. De weg werd afgesloten bij La Junquera, er werden onder meer spijkers op het wegdek gegooid. De autosnelweg A2 is bij Lérida, ten westen van Barcelona, ook geblokkeerd door betogers. 

Op de luchthaven van Barcelona werden tientallen vluchten afgelast, vooral van luchtvaartmaatschappijen Iberia en Vueling. De treinen rijden normaal, maar in het centrale station van Barcelona is extra veiligheidspersoneel ingezet.

Files nabij de Frans-Spaanse grens door een blokkade van de Spaanse weg.Beeld REUTERS

‘Beroepsrelschoppers’

Het Spaanse Hooggerechtshof sprak afgelopen maandag gevangenisstraffen tot 13 jaar uit tegen negen boegbeelden van de Catalaanse separatistische strijd, voor hun rol bij het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017. Dat zorgde voor een golf van protest. 

De ongeregeldheden van de afgelopen dagen lokken ook ‘beroepsrelschoppers’ naar Catalonië. Zo zouden tal van beruchte in het zwart gehulde ‘casseurs’ (hooligans) uit Frankrijk naar Barcelona zijn gekomen. Ook waren er zware incidenten tussen extreemrechtse manifestanten en separatisten. Twee extreemrechtse relschoppers die gisteren een jonge separatistische betoger te lijf gingen met knuppels, zijn vandaag gearresteerd, meldt de politie.

Protestanten stappen in groten getale de stad binnen.Beeld AP

App en sites Tsunami Democràtic gesloten

Een Spaanse rechter heeft ondertussen aan de Guardia Civil het bevel gegeven de online communicatie van het platform Tsunami Democràtic plat te leggen. Via dat platform, dat vorige maand werd opgericht om de protesten tegen de veroordeling van de Catalaanse politici te stroomlijnen, worden protestacties in Catalonië gecoördineerd. De app werkt volledig anoniem. 

Maar volgens een Spaanse rechter maakt het platform “terrorisme” mogelijk, schrijft El Pais op basis van gerechtelijke bronnen.  Daarom moeten de website, de app en alle sociale mediaprofielen offline gehaald worden, klinkt het. Voorlopig werken het Twitterprofiel en de Instagram-pagina van het platform wel nog.

Twitter bericht wordt geladen...

App en sites Tsunami Democràtic gesloten
Beeld REUTERS
App en sites Tsunami Democràtic gesloten
Beeld AFP
App en sites Tsunami Democràtic gesloten
Beeld AFP