Direct naar artikelinhoud
Vijf vragen aan Jan Danckaert, vice-rector VUB

‘Ja, uiteindelijk zal de universiteit wel moeten besparen of zoeken naar nieuwe inkomsten’

De nieuwe XY-gebouwen van de VUB.Beeld Franky Verdickt

Vijftig jaar na haar oprichting groeide de Vrije Universiteit Brussel (VUB) nog nooit zo snel. Om die groei te kunnen volgen, opent zij nu drie nieuwe gebouwen, de grootse uitbreiding in haar geschiedenis. En geen dag te laat volgens vice-rector onderwijs- en studentenbeleid Jan Danckaert.

Welke nieuwe gebouwen opent de VUB?

“Het zijn drie nieuwe gebouwen. Het X-gebouw bevat 650 nieuwe studentenkamers en is al sinds het begin van het academiejaar in gebruik. Het pilaarvormige Y-gebouw moet het vroegere KultuurKaffee vervangen. Het zal expositieruimtes, een bar en een concertzaal bevatten. Het laatste gebouw is een hele nieuwe lesruimte, met maar liefst veertien auditoria, met de allernieuwste onderwijstechnologie en rekening houdend met de hedendaagse eisen qua duurzaamheid. Het is de grootste uitbreiding van onze universiteit sinds haar oprichting vijftig jaar geleden.”

Dit bouwproject was een werk van lange adem.

“Dat klopt. Het werd opgestart onder de vorige rector Paul De Knop. Die gebouwen komen er geen moment te vroeg. We zien immers een spectaculaire stijging van het aantal studenten.

“We beschikken nu enkel nog maar over inschrijvingscijfers – het is nog te vroeg om een definitief nummer op het aantal studenten te kunnen kleven (studenten kunnen zich in meer dan één richting tegelijk inschrijven, PG). Maar daar zien we al een stijging van 17 procent. Ik weet dat de collega’s ook groeicijfers kunnen voorleggen, maar dit is toch redelijk spectaculair. De stijging situeert zich zowel in de inschrijvingen in de bachelor-opleidingen (+14 procent) als in de masteropleidingen (+21 procent).”

Kan die stijging op masterniveau niet simpelweg worden toegeschreven aan het feit dat de educatieve master nu meer leerkrachten-in-spe tot een universitaire opleiding noodzaakt?

“Ja, maar slechts ten dele. Het aantal inschrijvingen in die educatieve master ligt momenteel op 275 (op een totaal van 16.500 studenten vorig academiejaar, PG).

“Wat die stijging dan wel kan verklaren? Goeie vraag. (lacht) Ik denk dat we een deel daarvan wel mogen wijten aan het beleid van de laatste jaren. De VUB presenteert zich als een open en inclusieve universiteit en heeft daarbij de banden met de grootstad Brussel aangehaald. Dat blijkt ook uit de architectuur van de nieuwe gebouwen: was die vroeger nog vooral naar binnen gericht, dan willen we nu meer de band met de stad aanhalen.”

De middelen volgen de studentenaantallen niet: de Vlaamse regering stelde die zogenaamde ‘klicks’ uit als besparingsmaatregel.

“Er zullen twee klicks worden uitgesteld en twee worden behouden. Dat er 72 miljoen moet worden bespaard door de universiteiten, blijft wel een harde noot om kraken. Kijk, ik snap wel dat er geld moest worden vrijgemaakt voor bijvoorbeeld de noden in het basisonderwijs. Wij willen absoluut vermijden dat men de verschillende onderwijsniveau’s tegen elkaar opzet.”

Volgens Hasselts rector Luc De Schepper zouden die dalende inkomsten misschien wel kunnen leiden tot hogere inschrijvingsgelden.

“Die piste ligt nu in elk geval nog niet op tafel. Maar ja, als het aantal studenten stijgt terwijl de middelen niet geïndexeerd worden en lonen van het personeel wél. Dan zal er uiteindelijk bespaard moeten worden of moeten we op zoek naar nieuwe inkomsten. Dus het kan, maar dan waarschijnlijk niet voor de initiële bachelor of master, maar eerst voor een master-na-master of postgraduaat. In elk geval moeten de studentenvertegenwoordigers bij die discussie betrokken worden.”

De nieuwe XY-gebouwen van de VUB.Beeld Franky Verdickt