Sportjournalistes getuigen over seksisme en grensoverschrij­dend gedrag: "Seksisme zit in de sportwereld ingebakken"

Zeven Vlaamse sportjournalistes getuigen op Studio Brussel over seksisme en grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld en in de sportjournalistiek. De meesten onder hen geven aan dat ze ooit al seksueel zijn geïntimideerd en dat ze als vrouw tegen vooroordelen moeten opboksen.

Op welke grenzen bots je als sportjournaliste? En ben je ooit als eens (seksueel) geïntimideerd geweest? Die 2 vragen heeft presentator Stijn Vlaeminck van Studio Brussel 7 Vlaamse sportjournalistes voorgelegd.

Hun antwoorden liggen bijna allemaal in dezelfde lijn: de meesten onder hen zijn ooit al seksueel geïntimideerd geweest en ze moeten als vrouw elke dag opnieuw tegen vooroordelen opboksen, zeggen ze.

Audio onder: "Vrouwelijke journalisten moeten zich extra bewijzen in de sportwereld", zegt Stijn Vlaeminck.

"Van mij mag iemand zeggen: 'Ann, ge ziet er goed uit in dat topje, kom hier dat ik u op de capot van de auto neem'", zegt freelance wielerjournaliste Ann Braeckman. "Je moet daar een beetje in meegaan, want anders krijg je niets gedaan in het wielrennen."

"Er is mij ooit een exclusief interview aangeboden met een renner", gaat ze voort. "De boodschap was: als ik u straks op mijn hotelkamer vind, dan komt dat interview wel in orde."

Audio onder: "Exclusief interview met renner aangeboden als ik naar zijn hotelkamer zou komen", zegt Ann Braeckman.

"Ik wou een interview met een technisch directeur bij een club uit eerste klasse", zegt Steffy Merlevede, journalist bij Sporza. "Hij antwoordde: 'Neen, ik wil geen interview geven en al zeker niet aan een wijf'."

Ook freelance journalist Hilde Van Malderen getuigt. "Een voetballer zegde een interview af omdat ik niks met hem wilde gaan drinken de avond voordien", zegt ze. "Een analist stuurde mij zomaar out of the blue een foto van zijn erectie. Een voetballer eiste dat ik foto’s van mezelf zou sturen of dat hij mij anders wel zou weten te vinden."

"Op de VRT was er een man - ik wil hem geen collega noemen - die openlijk zijn haat toonde tegenover vrouwen in de sportjournalistiek", zegt Inge Van Meensel, journalist bij Sporza. "Hij zei dat vrouwen geen goeie sportjournalisten kunnen zijn, want ze kennen nu eenmaal niks van sport. Punt."

"Is dat seksuele intimidatie? Dat weet ik niet goed"

"Het begint met berichtjes over hoe je eruitziet, maar na een tijdje gaat dat over in uitnodigingen om seks met hen te hebben op hotel", zegt Soetkin De Sloovere, oud-journalist bij VTM. "Ik ben daar uiteraard nooit op ingegaan. Is dat seksuele intimidatie? Dat weet ik niet goed."

"Een atletiek-coach kneep mij eens in de wang en zei dat ik er zo mooi uitzag", zegt ze nog. "Helaas had ik toen niet de reflex om hem een mep te verkopen."

"Als vrouw moet je je net iets meer bewijzen", zegt Hermien Vanbeveren, journalist bij Sporza. "Je moet aantonen dat je er iets van kent en dat je kan meespreken."

Een sportjournaliste getuigt anoniem. "Na een reportage bij Westerlo was één van de voetballers nog wat zat van de vorige avond", zegt ze. "Hij heeft mij heel de middag achtervolgd en kon het niet laten om avances te maken en mij mee uit te vragen. Een beetje zielig en lastig om te werken."

"Dit zijn geen alleenstaande gevallen", besluit Vlaeminck. "Niet alle vrouwen in de sportjournalistiek worden geconfronteerd met seksisme en seksuele intimidatie, maar het is wel zo dat latent seksisme in de sportwereld ingebakken zit."

Audio onder: "Heel wat te weten gekomen over seksisme en grensoverschrijdend gedrag in de sportjournalistiek", zegt Stijn Vlaeminck.

De volledige uitzending van "Bij Vlaeminck" is komende zondag van 10 uur tot 12 uur te horen op Studio Brussel. Op de website van de radiozender kunt u nu al meer getuigenissen beluisteren.

Meest gelezen