Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen Canada

Trudeau kan door, maar in een verdeeld land

De Canadese premier Justin Trudeau.Beeld Photo News

De Canadese premier Justin Trudeau mag aanblijven als regeringsleider, maar moet om te regeren wel op zoek naar steun van een of meerdere partijen. De uitslag van de landelijke verkiezingen van maandag zal voor Trudeau, die de laatste tijd geplaagd werd door schandalen, een hele opluchting zijn.

en

In de exitpolls gaan Trudeau’s liberalen in 156 van de 338 districten aan de leiding. Dat betekent dat Trudeau wel de meeste stemmen heeft gekregen, maar niet aan een absolute meerderheid komt. De conservatieven van zijn rivaal Andrew Scheer leiden in ongeveer 121 districten. Om een meerderheid in het parlement te vormen, zijn 170 zetels nodig.

Ook nadat de kiezer had gesproken, leek het alsof de twee belangrijkste kemphanen de strijdbijl nog niet helemaal konden begraven. Andrew Scheer, de leider van de Conservatieve Partij, had net het podium beklommen om zijn verlies in een soort overwinning om te praten: “We staan klaar om de regering binnenkort over te nemen”, zei hij. Want Trudeau had dan weliswaar de meeste zetels gewonnen, de Conservatieven hadden meer stemmen gekregen, en volgens Scheer is de regering die Trudeau nu kan gaan leiden tot mislukken gedoemd.

Televisiekijkers kregen maar de helft van Scheers toespraak mee, want net nadat die was begonnen, brak Trudeau met het protocol, door óók op een podium te klimmen voor zijn aanhang, en zo de toespraak van Scheer van de televisie te drukken. “We zullen een regering voor iedereen zijn”, beloofde Trudeau. Wie de kaart van Canada na deze verkiezingen bekijkt, moet alleen wel concluderen dat dat nog niet zo makkelijk zal worden: het land is geografisch meer verdeeld is dan het lang is geweest. De gedaalde populariteit van Trudeaus liberalen zorgde ervoor dat het separatistische Bloc Québécois bijna alle zetels in Quebec opraapte, tot schrik van veel Canadezen die hoopten dat het spook van het separatisme eindelijk weggejaagd was.

In de westelijke, olie-producerende provincies Alberta en Saskatchewan verloren de Liberalen bijna al hun zetels aan de Conservatieven. Trudeau heeft zich daar niet populair gemaakt bij conservatieve kiezers met de introductie van een CO2-belasting.

Schandalen

De Canadese premier kreeg al snel felicitaties vanuit buurland Verenigde Staten. President Donald Trump spreekt op Twitter van een “prachtige en zwaar bevochten overwinning”. Volgens Trump, die in het verleden herhaaldelijk botste met Trudeau, heeft Canada een goede keus gemaakt. “Ik kijk ernaar uit om met u samen te werken aan de verbetering van onze twee landen!”

In 2015 won Trudeau de verkiezingen nog ruim, maar de laatste maanden kwam hij steeds vaker onder vuur te liggen, onder meer door een ‘blackface’-schandaal en een vermeende omkopingsaffaire. De partij van Trudeau rekende daarom al op verliezen, maar wist dus toch de conservatieven van Andrew Scheer voor te blijven.

Al van voor het openen van de stemhokjes was duidelijk dat het een nek-aan-nekrace zou worden tussen de Liberalen en de Conservatieven. 

Schandalen
Beeld AFP