© Olivier Matthys

Ex-team Nick Nuyens eist meer dan een miljoen euro schadevergoeding voor contractbreuk Wout van Aert

Sniper Cycling, het ex-team van Nick Nuyens, vraagt 1.100.000 euro schadevergoeding voor de contractbreuk van Wout van Aert. De renner gaf eind 2018 om “dringende reden” zijn ontslag bij de ploeg, maar het wielerteam van Nuyens ging daar niet mee akkoord. De arbeidsrechtbank in Mechelen moet nu oordelen wie het recht aan zijn kant heeft. Het vonnis volgt op 26 november.

hc

LEES OOK. Ze leken een droomduo, maar het liep he-le-maal mis. Hoe Wout van Aert een hekel kreeg aan Nick Nuyens

Wout van Aert verbrak in 2018 zijn contract bij het toenmalige Veranda’s Willems-Crelan, de wielerploeg van Sniper Cycling van manager Nick Nuyens, om bij Jumbo-Visma te gaan rijden.

Nuyens moest voor 2019 op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor na het afhaken van Veranda’s Willems en vond uiteindelijk (na een moeizame zoektocht) een oplossing met de fusie met het Nederlandse Roompot. Van Aert had nog een contract tot het einde van 2019, maar zag die fusie niet zitten en op 17 september - net voor de start van het veldritseizoen - verbrak hij zijn contract omdat er “ontoelaatbare dingen” waren gebeurd, dixit zijn advocaat Walter Van Steenbrugge.

“Niels Albert werd gevraagd om valse verklaringen af te leggen”

“Niels Albert werd gevraagd om valse verklaringen af te leggen over Van Aert”, weidde Van Steenbrugge in zijn pleidooi voor het eerst uit over die ‘ontoelaatbare dingen’ die waren gebeurd. “Albert moest zeggen dat er niet meer met Van Aert viel samen te werken en in ruil daarvoor moest Albert zijn drie maanden opzeg niet uitdoen.”

Nog volgens Van Steenbrugge weigerde Albert op dat voorstel in te gaan maar was er zo een onoverkomelijke vertrouwensbreuk ontstaan.

“Alles in scène gezet”

Bij Sniper Cycling ontkennen ze dat voorval echter met klem. “Eigenlijk zijn dat enkel een hele resem aan verwijten en frustraties die hij had. Er werd een hele constructie opgezet om ervoor te zorgen dat hij geen verbrekingsvergoeding zou moeten betalen”, zei meester Rudi Desmet, die Sniper Cycling vertegenwoordigde. “Alles werd in scène gezet om een vertrek te kunnen forceren. Hij wilde gewoon in 2019 naar Jumbo-Visma.”

Van Aert had aanvankelijk al een contract getekend bij Jumbo-Visma om vanaf 2020 voor de Nederlandse ploeg te rijden. De UCI liet hem finaal ook al voor 2019 tekenen bij Jumbo-Visma, in afwachting van een uitspraak van de arbeidsrechtbank.

Nuyens meent dat er geen dringende redenen waren en eist nu dat van Aert zijn verbrekingsvergoeding van 1,1 miljoen euro betaalt en eveneens de gemiste inkomsten uit sponsorcontracten. Van Steenbrugge vroeg de rechtbank om de eis van Sniper Cycling af te wijzen.

De Arbeidsrechtbank zal nu op 26 november een uitspraak doen of die “hoogdringendheid van de contractbreuk” rechtmatig was of niet. Naast een zware boete kan er ook nog een sportieve straf volgen door de UCI, afhankelijk van de uitspraak, die volgt op 26 november.

“Mijnheer van Aert wilde alleen zijn sportieve ambities waarmaken”

“Het is een spijtige evolutie dat de sport nu steeds vaker in aanraking komt met het gerecht. De enige reden daarvoor is geld”, aldus nog Van Steenbrugge. “Alles zou met voorbedachtheid zijn gebeurd, maar dat is zever. Mijnheer van Aert wilde alleen goeie koersen rijden en zijn sportieve ambities waarmaken, maar doordat er te weinig budget in de ploeg aanwezig was om het goed te omkaderen - met goede ploegmaats, goed materiaal, degelijke stages - voelde hij dat hij niet ten volle kon koersen. Het is duidelijk dat hij het niet deed voor het geld. De tegenpartij vraagt nu 1,1 miljoen euro en nog een paar miljoen extra aan gemiste inkomsten omdat hij niet meer als hun melkkoe kan dienen.”

© Olivier Matthys

“Volledig scheef getrokken bedrag”

“Een volledig scheef getrokken bedrag”, reageerde Van Aert op de 1.100.000 euro schadevergoeding. “Ik zou het heel raar vinden als ik daarvoor veroordeeld zou worden, maar we moeten de uitspraak afwachten.”

“Het was me destijds allemaal niet om het geld te doen, mijn carrière stond altijd op de eerste plaats. Toen ik niet inging op hun contractvoorstel, kwam ik in een situatie terecht waarin ik niet terecht wou komen. Ik werd in een compleet nieuwe ploeg geplaatst, waarvoor ik nooit had gekozen. Ik zag dat totaal niet zitten maar er is nooit naar mij geluisterd. Hoe het allemaal gelopen is leidde tot een gigantische vertrouwensbreuk. Dus was er voor ons geen andere optie, erover praten en eventueel een minnelijke schikking was geen optie meer.”

Momenteel revalideert Van Aert nog van zijn zware val in de Tour de France. “Het is jammer dat zulke dingen niet sneller kunnen worden beslecht. Maar dat is nu eenmaal de manier hoe de dingen lopen en het was echt de enige beslissing die ik toen kon nemen. Ik ben geen specialist in het rechtssysteem, maar ik hoop dat op 26 november de zaak eindelijk kan worden afgesloten. We zullen dan wel zien.”

© Olivier Matthys

Nick Nuyens was eveneens aanwezig in de arbeidsrechtbank van Mechelen maar wilde voorlopig niet reageren.

“Een contract teken je niet zomaar”, liet hij echter eerder al optekenen. “Je hebt rechten en plichten. Hij heeft destijds met zijn volle verstand een contract voor drie jaar getekend. Maar plots ging het op de weg allemaal sneller dan wij - en Wout zelf - hadden verwacht. En dat contract stond in de weg. De enige manier om al in 2019 voor Jumbo te rijden, was om het contract met ons te verbreken. Dus hij moest of een schadevergoeding betalen of een dringende reden creëren. En dat is gebeurd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen