Direct naar artikelinhoud
Libanon

‘Dit is typisch Libanon: een revolutie door te dansen, te zingen en te feesten’

Betogers in Jal el-Dib, Libanon, op 21 oktober.Beeld REUTERS

Al een week lang gaan Libanezen de straat op tegen armoede, belastingen en corruptie. Joyce Azar (41) is geboren in Libanon, maar opgegroeid in België. Ze is journaliste voor VRT, RTBF, LeVif en Daardaar. Haar vrienden en familie overstelpen haar met berichtjes uit Beiroet. ‘Er is nog nooit zo veel gewhatsappt als na de aankondiging van een WhatsApp-taks.’

Het lijkt zo banaal: zijn de protesten echt gestart na een belasting op de berichtenapp WhatsApp? 

Joyce Azar: “De regering had een taks aangekondigd op telefoontjes via data, zoals via WhatsApp. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Libanon verkeert al een hele tijd in economische crisis en een kwart van de bevolking leeft in armoede. De burgers zijn de corruptie en het slechte bestuur beu. Er is niet altijd elektriciteit en vorig jaar was er een afvalcrisis. Mensen kunnen de ziekenhuisfactuur of de studies van hun kinderen niet meer betalen, en alsmaar meer Libanezen trekken naar het buitenland. 

Joyce AzarBeeld RV

“De demonstranten noemen het wel degelijk een revolutie. Voor een keer vindt het protest niet enkel plaats in Beiroet, maar in het hele land. Libanon is een fragiel evenwicht van de verschillende godsdiensten en ook dat is de bevolking beu. Je ziet dan ook geen partijvlaggen in de protesten, maar altijd en overal de nationale vlag. Een van de belangrijkste slogans is: ‘Iedereen, dat betekent iedereen’. Ze willen niet dat alleen de premier aftreedt, maar alle dertig ministers.”

Koppels vragen elkaar ten huwelijk in het midden van de protesten, dj’s vuren de demonstranten aan, het lijkt soms meer een fuif dan een revolutie?

 Azar: “Bij de eerste protesten waren er relschoppers opgedoken en achteraf heeft iedereen beseft dat het beter is te feesten dan alles kapot te maken. Ik krijg de hele tijd grappige beelden doorgestuurd van mijn neven en nichten, zoals die man in dat zwembad. Er is nog nooit zo veel gewhatsappt als na de aankondiging van een WhatsApp-taks. Libanezen hebben een groot gevoel voor humor en feesten op muziek is typisch Libanees. Ze dansen, zingen en feesten graag, dus het verbaast me niet.”

‘Dit is typisch Libanon: een revolutie door te dansen, te zingen en te feesten’
Beeld AFP

Maandag kwamen Hezbollah-aanhangers op brommers de protesten verstoren. Gaat het vreedzaam blijven? 

Azar: “Milities van Hezbollah en Amal willen de betogers onder druk zetten. Die groepen zijn bang om hun macht te verliezen. Het is de eerste keer dat hun achterban zich tegen hen keert. Het leger is gelukkig tussenbeide gekomen en verdedigt de betogers. Het volk ziet de militairen als helden.

“Het leven ligt compleet stil in Libanon. Sommige mensen willen weer gaan werken, maar botsen op versperringen. Voorlopig zie ik echter vooral solidariteit.”

De WhatsApp-taks is snel teruggeschroefd en premier Hariri heeft een akkoord voorgesteld. Wat moet er gebeuren om de protesten te stoppen?

Azar: “Het volk wil zich niet in slaap laten wiegen door een akkoord, maar wil de val van de regering. We hebben al decennialang dezelfde families die van vader op zoon aan de touwtjes trekken. Deze regering heeft dertig ministers, enkel om iedereen een postje te bezorgen. 

“Het is de zesde dag van betogingen en iedereen komt nog op straat. Meer dan een miljoen mensen. Zo’n grote massa op straat is een revolutie voor een klein land als Libanon.”

De beste moment uit de protesten op sociale media:

Een vrouw wordt ten huwelijk gevraagd:

Twitter bericht wordt geladen...

De Libanese keuken mag niet ontbreken:

Twitter bericht wordt geladen...

Een DJ als volksmenner:

Twitter bericht wordt geladen...

Een kind dat bang was van de demonstranten wordt gesust met een kinderliedje over een haai:

Twitter bericht wordt geladen...