Hernieuwbare energie helpt Australië om CO2-uitstoot naar beneden te halen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Australische CO2-uitstoot zal de komende jaren tot 4 procent dalen dankzij nieuwe hernieuwbare energiebronnen. Dat zeggen onderzoekers. De Australische uitstoot van broeikasgassen piekt momenteel op ongeveer 540 megaton CO2-equivalent per jaar. Maar na een korte stabilisatie zal de uitstoot met 3 tot 4 procent dalen in de periode 2020-2022, en misschien zelfs meer de jaren erna, blijkt uit een publicatie van de Australische Nationale Universiteit, die morgen gepubliceerd wordt.

Australië ontwikkelt zonne- en windenergie aan een tempo dat tien keer hoger ligt dan het wereldgemiddelde. Ze vervangt de verbranding van fossiele brandstoffen en helpt de uitstoot verminderen, zegt professor Andrew Blakers, auteur van het rapport. "Dit is een boodschap van hoop om onze uitstoot te verminderen aan lage kosten. Zonne- en windenergie is de goedkoopste manier om onze uitstoot te verminderen, vanwege haar lage en voortdurend dalende kosten."

Een andere onderzoeker, Matthew Stocks, zegt dat de daling van de uitstoot in de elektriciteitssector groter zal zijn dan de verhogingen in alle andere sectoren samen. Maar de vermindering van de uitstoot in de jaren 2020 zal afhangen van de mate waarin de regering erin slaagt om de ontwikkeling van adequate elektriciteitstransport en -opslag te faciliteren, aldus het rapport. Bij gebrek daaraan kan de uitstoot opnieuw stijgen vanaf 2022.

De Australische conservatieve regering, die geleid wordt door de steenkoolminnende premier Scott Morrison, weigert om fossiele brandstoffen op te geven. Hij wil de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs halen via de emissiehandel.

Maar het rapport stelt dat de ontwikkeling van zonne- en windenergie aan het huidige tempo ervoor zou zorgen dat Australië zijn uitstootdoelstellingen van Parijs kan halen aan lage of zelfs geen nettokosten. De emissiehandel zou daarvoor zelfs niet eens nodig zijn.

bron: Belga