Facebook-CEO Mark Zuckerberg: "Terwijl we hier discussiëren, ontwikkelt China zijn eigen digitale munt"

Een spervuur aan kritische vragen kreeg Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, in het Amerikaanse Congres. Daar moest hij zich vandaag verantwoorden over zijn digitale munt libra. Sommige Congresleden maakten van de gelegenheid gebruik om Zuckerberg vragen te stellen over Facebook en de bescherming van de privégegevens. "Zuckerberg is niet te vertrouwen op zijn woord. Hij is een praatjesmaker", zegt econoom Geert Noels in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De CEO van Facebook Mark Zuckerberg kreeg in juli een brief van Maxine Waters, de democratische voorzitster, van de Commissie Financiën met de vriendelijke vraag om meer uitleg te komen geven over de libra. De libra is een digitale munt die Zuckerberg wil integreren in Facebook en Whatsapp. Hiervoor heeft Facebook de Libra Association opgericht. Een vereniging van bedrijven die beloven om de libra te gebruiken. Ondertussen lieten grote spelers zoals Visa, Mastercard en Paypal weten dat ze uit de Libra Association stappen.  

Nederige Zuckerberg

Zuckerberg begon zijn uiteenzetting zoals verwacht: heel nederig en constructief. Hij begon met iets wat de Congresleden graag horen. "Terwijl we hier discussiëren, zijn ze in China bezig met de ontwikkeling van een gelijkaardige munt. Ik weet niet of de libra zal aanslaan, maar dit mag ons niet tegenhouden om te innoveren. Dat is net wat Amerika groot maakt", zei Zuckerberg.

Voorts vertelde Zuckerberg aan de Congresleden waarom hij per se de libra wil lanceren: "Wereldwijd hebben 1 miljard mensen geen toegang tot banken. In Amerika zijn dat 14 miljoen mensen. Met de libra willen we hen een manier geven om geld te sturen. En ik weet dat ik niet de geknipte persoon ben om deze boodschap te brengen." 

Hiermee verwijst Zuckerberg naar zijn vorige hoorzitting, toen hij na het Cambridge Analytica schandaal (waarbij Facebook privégegevens van gebruikers aan een bedrijf verkocht, red.) in het Congres moest komen toegeven dat Facebook fouten had gemaakt.

"Meneer Zuckerberg, besef je dat je liegt?"

Hoewel de eerste vragen over de digitale munt gingen, gebruikten verschillende Congresleden, die elk 5 minuten kregen om een vraag te stellen, de gelegenheid om Zuckerberg te wijzen op de fouten die Facebook maakt. Republikeins congreslid Ann Wagner haalde uit naar Facebook, omdat het nog altijd gebruikt wordt om foto's van kindermisbruik te verspreiden.

Zij was niet alleen. De Democratische Congreslid Gregory Meeks had vragen bij de liefdadigheid van Zuckerberg. "Daden zijn belangrijker dan woorden. Je zegt dat de libra bedoeld is voor mensen zonder een bankrekening. Maar wat heb je de afgelopen jaren gedaan om minderbedeelden te helpen?", vroeg Meeks zich af. Omdat zijn tijd voorbij was, had Zuckerberg niet de tijd om te reageren op de vraag.

Sommige Republikeinse Congresleden waren vriendelijker voor Zuckerberg. Zij prezen hem voor het feit dat hij innoveert en jaren geleden het lef had om zijn bedrijf uit de grond te stampen. Op de vraag of hij een kapitalist of een socialist was antwoordde Zuckerberg lachend dat hij een kapitalist was.

Veel onduidelijkheden

Toch blijven veel Congresleden met vragen over de digitale munt van Zuckerberg zitten. Democratisch Congreslid Nydia Velazquez gelooft niet dat privégegevens van libragebruikers niet naar Facebook gaan. Hierop antwoordde Zuckerberg dat Facebook geen toegang heeft tot de Libra Association en dat de privégegevens gescheiden zijn. Maar dat geloofde Velazquez niet: "Meneer Zuckerberg, besef je dat je liegt", haalde Velazquez uit.

Meneer Zuckerberg, besef je dat je liegt?

Democratische Congreslid Nydia Velazquez

Een aantal Congresleden vroegen zich af waarom Zuckerberg de Libra Association in Zwitserland en niet in de VS gevestigd heeft. Maar Zuckerberg bleef herhalen dat zijn bedrijf en de Libra Association verschillende entiteiten zijn. "Maar jij bent de grote baas", zei het democratische Congreslid Juan Vargas. "Als jij beslist om de Libra Association naar de VS te brengen zullen de anderen volgen."

Zuckerberg probeerde de moeilijke vragen te pareren door de voordelen van de libra te benadrukken. "De libra zal een stabiele munt worden. In tegenstelling tot andere crypromunten (zoals de bitcoin, red.) wordt de waarde van de libra bepaald aan de hand van bestaande munten zoals de dollar", zei Zuckerberg. Volgens hem hoeven Congresleden zich geen zorgen te maken over het feit dat de libra op termijn de dollar zal ondermijnen.

Wat doe je met crimineel geld?

En hoe traceer je crimineel geld in libra? Daarop antwoordde Zuckerberg dat zijn digitale munt aan alle regels zal voldoen, en als ze gebruikt wordt door criminelen de herkomst ervan ook traceerbaar zal zijn. Maar dat wilde Meeks niet geloven: "Met de libra ga jij terroristen en criminelen helpen", haalde hij uit. 

Iets waar de meeste Congresleden het over eens waren is dat de VS niet mag achterblijven op vlak van digitaal geld. Zuckerberg herhaalde verschillende keren dat China bezig is met de ontwikkeling van een eigen digitale munt. "En als jullie libra tegenhouden, zal China alleen maar winnen. Met een eigen digitale munt zullen de Chinezen nog meer invloed gaan uitoefenen in Azië", waarschuwde Zuckerberg.

Ik weet dat ik niet de geknipte persoon ben om deze boodschap te brengen

Mark Zuckerberg

Econoom Geert Noels gelooft niet dat de Libra Association en Facebook aparte entiteiten zijn. "Het is duidelijk dat Facebook aan de touwtjes trekt. Je maakt geen munt voor je plezier. Facebook doet dat omdat het een lucratieve zaak is", zei Noels in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Het is duidelijk dat de libra bij veel mensen vragen doet rijzen. Vragen waarbij Facebook niet stil stond toen het de munt bedacht. Toch is Noels ervan overtuigd dat digitaal geld de toekomst is. "Dat tussen nu en 10 jaar het betalingsverkeer er ander zal uitzien, daar twijfel ik geen seconde aan." Maar Noels is niet zeker of Facebook hierin een leidende rol zal spelen.

Beluister hier het gesprek met Geert Noels in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen