Els Ampe (Open VLD) wil rechtstreeks verkozen premier

Els Ampe © ISOPIX

Els Ampe, kandidaat-voorzitter van Open VLD, heeft maandag een zogenoemd Groeimanifest gepubliceerd. Daarin betoogt ze dat de macht van de partijbasis moet groeien en de staat op dieet moet worden gestuurd. Ook zou de premier volgens haar voortaan rechtstreeks gekozen moeten worden.

pvm

‘Het is tijd dat de liberalen terug aan de kant staan van de burger. Tussen 1985 en 2003 boekten PVV en opvolger VLD altijd verkiezingswinst, maar ergens onderweg loste Open VLD zijn band met de basis’, stelt Ampe.

Volgens het Vlaams Parlementslid maakt de top van Open VLD deel uit van een ‘nieuwe adel’: de staatsadel. Die zou ‘blind zijn voor de dalende koopkracht van de gewone burger en in slaap gewiegd door eigen privileges’.

Om die reden schreef Ampe dus een Groeimanifest. Daarin staan voorstellen als een maximumtermijn voor de leden van het partijbureau tot rechtstreekse verkiezingen voor de premier. ‘Na een verkiezing heb je dan meteen een regeringsleider en geen stoet van informateurs, preformateurs, enzovoort’, zegt ze tegen Het Laatste Nieuws.

Jaren zestig

Ampe: ‘Mijn droom is dat mensen opnieuw vooruitgaan als ze werken, surfend op economische groei. Zoals in de jaren zestig.’

Het partijbureau van Open VLD beslist overigens vandaag wanneer de voorzittersverkiezingen zullen plaatsvinden.