“Voor ziekenwagen druk 1”: vanaf vandaag heeft het noodnummer een keuzemenu

Vanaf nu hebben de noodnummers een keuzemenu (themabeeld) © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Wie naar de noodnummers 101 of 112 belt, krijgt voortaan een keuzemenu te horen in plaats van een persoon aan de andere kant van de lijn. Dat is volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) nodig omdat veel mensen het verkeerde nummer bellen. “Dat leidde tot tijdsverlies.”

evdg

Het keuzemenu werd tussen 1 oktober 2018 en 17 januari 2019 getest in de provincies Namen en West-Vlaanderen. “De inwoners van deze twee provincies hebben het nieuwe systeem zonder problemen in gebruik genomen en de FOD Binnenlandse Zaken heeft geen klachten ontvangen, wat ertoe leidde dat het project nationaal uitgerold kon worden”, aldus De Crem.

Vanaf vandaag moet dus iedereen die naar de nummers 101 of 112 belt, een keuze maken tussen ziekenwagen of brandweer (toets 1) of de politie (toets 2). Er zal naar verwachting minder tijd verloren gaan met nodeloze oproepen of met het doorschakelen van verkeerde oproepen van het ene noodnummer naar het andere. “Het invoeren van het nieuwe keuzemenu heeft als doel om mensen in nood nog sneller de gepaste hulp te bieden”, zegt De Crem.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hoort de beller de boodschap van het keuzemenu in het Nederlands en in het Frans, in de provincie Luik in het Frans en het Duits. Dat het keuzemenu vandaag wordt ingevoerd, is geen toeval. Vandaag is het 11 februari (11/2), dat is de Europese 112-dag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen