Direct naar artikelinhoud
Nederland

Postpakketten ontploft bij bedrijven in Amsterdam en Kerkrade: afzender eist bitcoins

Hulpdiensten bij een pand aan de Bolstoen in Amsterdam. In de postkamer van het bedrijf is vermoedelijk een bombrief ontploft.Beeld ANP

De afzender van de bombrieven vandaag en begin januari wil de getroffen bedrijven afpersen. Volgens de Nederlandse politie heeft de afperser bitcoins geëist van alle bedrijven die waarschuwings- of bombrieven ontvingen. Over de hoogte van het bedrag is nog niets bekend.

Bij twee bedrijven in Nederland zijn vanmorgen postpakketten ontploft. De eerste explosie vond plaats in het postsorteercentrum van ABN AMRO aan de Bolstoen in Amsterdam, de tweede bij een postsorteerbedrijf in Kerkrade, Nederlands-Limburg, op slechts enkele kilometers van de Belgische grens. In beide gevallen hoorden medewerkers een “sissend geluid” en konden ze het pakket nog tijdig weggooien.

Vanochtend werd ook een verdachte brief gevonden bij een ABN Amro-filiaal in Maastricht. Na de vondst van de verdachte brief werd de omgeving afgezet en de brief onderzocht. De politie meldde dat er een computermuis in het pakket zat, de afzetting is inmiddels opgeheven. “Er is geen sprake van een ontploffing. De melding wordt meegenomen in ons onderzoek”, zei de Nederlandse politie. 

Amsterdam

Het betrokken bedrijf in Amsterdam ligt in het noordwesten van de stad. Het incident gebeurde daar even voor 8 uur, in de postkamer. Alle post die mensen naar ABN AMRO sturen, wordt via dat kantoor verwerkt, zegt een woordvoerder. Volgens de politie werd de explosie veroorzaakt door een bombrief. De woordvoerder van ABN AMRO wilde niet zeggen of het explosief was geadresseerd aan de bank. 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bij een bedrijf aan de Bolstoen.Beeld ANP

Er zijn geen gewonden. Volgens de politie van Amsterdam opende een medewerker van de bank een brief, weerklonk “een sissend geluid” en gooide de werknemer de brief onmiddellijk weg. Vervolgens volgde een knal. Het geluid deed denken aan een voetzoeker, aldus de politie.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft intussen vastgesteld dat er geen andere explosieven meer aanwezig waren. Inmiddels mogen de medewerkers weer naar binnen. 

In Kerkrade - op een tiental kilometer van de Belgische grens - gebeurde de ontploffing bij een postsorteerbedrijf aan de Wiebachstraat, rond 8.30 uur. Daar ging het om een briefpakket. Ook hier weerklonk een sissend geluid en werd de brief weggegooid. En ook hier vielen geen gewonden. Het bedrijf is ontruimd en Team Explosieven Verkenning kwam ter plaatse om onderzoek te verrichten. “Het is nog onbekend of er een verband is met de ontploffing van een briefpakket vanochtend in Amsterdam”, aldus de politie, die een onderzoek is gestart.

“Een medewerker hoorde een raar geluid in het postpakket, waarna een knal volgde”, vult de politie aan. “De aanwezigen in het pand - negen mensen - zijn meteen volgens protocol naar buiten gegaan. Ze zijn opgevangen in een naastgelegen gebouw. Het is nog onduidelijk wat de schade is. Uit voorzorg is de omgeving afgezet, dat kan enige hinder veroorzaken bij de omliggende bedrijven. De EODD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie, red.) is rond 11 uur ter plaatse voor onderzoek.”

Amsterdam
Beeld ANP

‘Zorgelijk’

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie in de gaten. De NCTV heeft een coördinerende rol. Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker vindt de situatie “zorgelijk”. “Voor zover we nu kunnen overzien, zijn er geen slachtoffers, geen gewonden. Dus dat is fijn. Voor de rest moet de politie onderzoek doen.” 

Het is niet de eerste keer dat er bombrieven naar een Nederlands bedrijf gestuurd worden dit jaar. Dat meldt het Nederlandse persagentschap ANP. Begin januari werden er al zeker zeven brieven bezorgd bij bedrijven en een hotel in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Die ontploften echter niet. De politie houdt er rekening mee dat ze van dezelfde afzender zouden kunnen zijn. 

De bombrieven van januari kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam, een Amsterdams tankstation en een makelaarskantoor in Utrecht. Twee bombrieven zijn deels verbrand retour ontvangen door het Rotterdamse incassobureau CIB (Centraal Invorderings Bureau), dat er volgens de politie niets mee te maken heeft. Er werden ook twee bombrieven onschadelijk gemaakt, in een postsorteercentrum in Rotterdam.

Autobedrijf

De recentste brief dateerde van 10 januari. Die werd onderschept in een postsorteercentrum aan de Amsterdamse Australiëhavenweg. Dat explosief was gericht aan een autobedrijf in Amsterdam, waar eerder al een zogenoemde waarschuwingsbrief was aangekomen, zegt de politie in een toelichting. Deze brief bevatte een explosief dat zwaar lichamelijk letsel had kunnen veroorzaken, zei de politie toen.

De brief werd herkend aan dezelfde verdikking die eerdere brieven ook hadden. Een adressticker van het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB) als afzender ontbrak, maar heeft er waarschijnlijk wel op gezeten. Eerdere brieven hadden wel een dergelijke sticker. Echte brieven die het CIB verzendt, worden hier nooit van voorzien: de afzender staat normaal gesproken gedrukt op de envelop. 

Vorige maand kwam ook al een bombrief aan in een hotel in Amsterdam. De politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde dader gaat.Beeld ANP

PostNL kwam na de incidenten in januari met maatregelen om zijn medewerkers te beschermen. Het bedrijf wilde daar toen niets over zeggen. “De veiligheid van de medewerkers staat voorop”, liet een woordvoerder toen weten. Woensdag laat PostNL weten dat in samenwerking met de politie wordt bekeken welke extra maatregelen nog kunnen worden getroffen.

DHL

Pakketbezorger DHL zegt al zeer streng te letten op de veiligheid van zijn medewerkers “in het hele proces van ontvangen tot bezorgen”. “Daar hebben we constant aandacht voor. De explosies van woensdagochtend zetten iedereen weer extra op alert.”

Het leek waarschijnlijk dat de brieven via PostNL waren verstuurd, maar dat werd niet officieel bevestigd. Het postbedrijf werkt samen met de politie in het onderzoek naar de bombrieven. Dat wordt uitgevoerd door de politie in Amsterdam en Limburg.

DHL
Beeld ANP