Softbank kent al voor tweede kwartaal op rij ferme winstdaling

De Japanse investeringsmaatschappij Softbank houdt het hoofd in het derde kwartaal nog relatief vlot boven water met een winst voor belastingen van 2,6 miljard yen (21,6 miljoen euro), maar dat is 99 procent minder dan de 438 miljard yen een jaar eerder.

Het fiscale boekjaar van Softbank loopt van april tot maart. In tegenstelling tot bedrijven die het kalenderjaar volgen, presenteert Softbank dus nu zijn derdekwartaalcijfers en niet die van het vierde kwartaal.

In het derde kwartaal boekte Softbank een brutowinst van 1.006 miljard yen (8,4 miljard euro), maar het kon daar maar een winst uit puren van 2,6 miljard yen. Dat kwam voor een groot deel door afschrijvingen op zijn start-upfonds Vision Fund. Het fonds kende een verlies van 225 miljard yen, tegenover een winst van 176 miljard yen een jaar eerder.

Het is al het tweede kwartaal dat Softbank minder winst maakt, al was het vorig kwartaal extremer. Toen moest de investeerder een verlies van 704 miljard yen opbiechten, tegenover een winst van 705 miljard het jaar ervoor.

WeWork

Het Vision Fund heeft het voorbije jaar al wat tegenslagen te verwerken gekregen, waarvan de grootste het debacle rond WeWork was. De co-workingspecialist was van plan om naar de beurs te trekken, maar kwam zo in een schandaalsfeer terecht dat de waardering te ver zakte en de beursgang moest afgeblazen worden. Softbank nam het noodlijdende bedrijf over en zit nu met de gevolgen daarvan.

Het probeert WeWork uit de schulden te krijgen met een programma van 9,5 miljard dollar. Het legde zelf al 4,5 miljard en kon ondertussen ook 5 miljard losweken bij de banken. Daarmee kan de ommekeer van start gaan, maar het heeft veel voeten in de aarde gehad.

Telecomfusie

Los daarvan liepen ook de investeringen in onder andere Uber en Slack niet zo goed af. Uber is onlangs aan een remonte begonnen, maar was eerder bijna 30 procent minder waard dan bij zijn beursdebuut in mei. Dat leidde tot een hele hoop boekhoudkundige afschrijvingen voor Softbank. Slack noteert ondertussen 32 procent lager dan bij de beursgang in juni.

Maar er is ook goed nieuws voor de Japanners: de samensmelting van T-Mobile en Sprint, het derde en vierde grootste telecombedrijf in de VS, pakt goed uit voor Softbank, dat een meerderheid bezit van Sprint. Het aandeel steeg met 12 procent na het nieuws en bleef de hele dag rond dat niveau hangen. Het Sprint-aandeel steeg woensdag dan weer met 70 procent. Ook dat bracht Softbank een aardige som op.

Meer