Direct naar artikelinhoud
Belgisch voetbal

Chaos rond voetbalcontract: AA Gent en Antwerp dreigen met individuele verkoop, Pro League overweegt hen te schrappen

Chaos rond voetbalcontract: AA Gent en Antwerp dreigen met individuele verkoop, Pro League overweegt hen te schrappen
Beeld Photo News

De chaos is compleet. Terwijl de Pro League beslist heeft het voetbalcontract toe te kennen aan Eleven Sports, dreigen Antwerp en AA Gent ermee hun rechten individueel te verkopen. ‘Ik betreur enorm dat we er niet in geslaagd zijn dit historisch moment te pakken met 24 clubs’, zegt Pro League-voorzitter Peter Croonen.

Gisteren zag het er nog naar uit dat vooral de K11 een groot struikelblok zou vormen in de toekenning van het voetbalcontract. Maar na de ochtendvergadering die de kleine clubs onderling hebben gehouden, leken de grootste problemen plots van de baan. Ze zouden akkoord gaan met de verdeelsleutel zoal die er lag, met hier en daar een kleine aanpassing.

Rond de middag werd er gestemd over de biedingen op het voetbalcontract. Uiteindelijk haalde het bod van 103 miljoen van Eleven Sports het met een tweederdemeerderheid. De clubs waren voldoende gerustgesteld door de garanties die het bedrijf kon bieden op betaling.

Alles leek de goede kant uit te gaan. Alleen moesten de clubs het nog unaniem eens geraken over de verdeelsleutel van die 103 miljoen. Zoals verwacht bood Antwerp – dat officieus een topclub is, maar als lid van de K11 enkele miljoenen minder zou krijgen dan de andere G5-clubs – redelijk wat weerstand. Maar verrassend genoeg was ook AA Gent het niet eens met de verdeling van de gelden.

Gent en Antwerp dreigen er nu mee de rechten op hun thuiswedstrijden zelf te vermarkten. Dat zou een gigantisch probleem zijn voor Eleven. Dat zou opeens een veertigtal topaffiches verliezen. Pro League Peter Croonen probeerde heel de middag de brokken te lijmen tussen de clubs. Maar ondertussen overwegen de andere 22 clubs wel om Antwerp en AA Gent uit de competitie te gooien. Een drukkingsmiddel om het oorspronkelijke contract toch door te drukken. De vraag blijft: wie plooit het verst?

‘Compleet paradoxaal’

“Gent en Antwerp hebben gekozen om niet in de solidariteit te stappen”, reageert Peter Croonen, voorzitter van de Pro League. “Dat betekent dat we de rechten niet collectief kunnen toewijzen. We zijn ver geraakt. Alleen niet tot op het einde. We bekijken nu wat we verder kunnen doen om alsnog tot een collectieve toewijzing te komen. Of een toewijzing met 22 clubs. Dat moeten we juridisch nagaan. We proberen om met de twee clubs unanimiteit te verkrijgen. Ik betreur enorm dat we er niet in geslaagd zijn dit historisch moment te pakken met 24 clubs.”

 “Compleet paradoxaal”, zo noemt Pro League-CEO Pierre François de situatie. “Bij het vorige tv-contract (goed voor zo’n 80 miljoen euro per seizoen) was er wel unanimiteit over de verdeelsleutel. Nu is er meer geld (zo’n 103 miljoen euro) te verdelen, maar komen we er niet uit omdat twee clubs het dossier blokkeren. Ik ben blij dat de drie aantrekkelijkste clubs voor de media (Anderlecht, Club Brugge en Standard) zich in ieder geval wel collegiaal opstelden.”

François zal zich de komende dagen moeten vastbijten in het dossier. “Maar de tijd van het bemiddelen en onderhandelen is gedaan”, waarschuwt de CEO van de Pro League. “We zullen alle middelen gebruiken om een collectieve verkoop af te dwingen. Ik had daarnet al de CEO van Eleven Sports aan de lijn. Daar zijn ze ‘not amused’. Samen met ons zullen ze bestuderen welke stappen gezet moeten worden in het belang van het Belgisch voetbal.”

François liet bovendien verstaan dat het perfect mogelijk is om de mediarechten met de huidige 22 clubs te verkopen, zonder echt in te gaan op de gevolgen daarvan. Aangezien de tenderprocedure zo opgesteld is dat een collectieve verkoop vereist is. “Dat bestuderen we later nog wel, nu moeten we een akkoord afdwingen met 24", aldus de CEO, die ook meteen denkt aan het afschaffen van het recht op individuele verkoop van de rechten.