thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

Dubbel zoveel rijexamens met automatische schakeling

Het aantal rijexamens voor het rijbewijs B dat wordt afgelegd met een wagen met automatische schakeling is tussen 2015 en 2019 verdubbeld van 3.120 naar 6.262. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van CD&V-parlementslid Lode Ceyssens. Toch blijft dat maar een erg klein deel (gemiddeld 4 procent) het totale aantal examens. CD&V-parlementslid Ceyssens pleit voor een “verandering in de mindset” rond rijden met automatische schakeling.

10 reacties

  • Dirk De Buyst

    4 jaar geleden
    Echte chauffeurs doen het met een pook.
  • Raf Coppens

    4 jaar geleden
    een goed chauffeur rijd met alles, incluis handgeschakeld en indien je niet kan hand schakelen ook geen rijbewijs. als men de voetbewegingen niet kan synchroniseren met schakelen en gelijkerwijs te sturen met je armen weten ze straks het verschil ook niet meer tussen gas geven en remmen.
  • Robert DE REU

    4 jaar geleden
    Ja tijden veranderen he, bij het merk waar ik al jaren mee rijdt kun je in de categorie waar ik nu mee rij zelfs geen handgeschakelde wagen meer krijgen, ja waar is de tijd naartoe van het dubbel kopellen en tussengas, geen servostuur, diegene die bij het leger hebben gereden zoals ik met een Magirus vractwagen zullen zich het nog wel herinneren.
  • Piet Van Buggenhout

    4 jaar geleden
    Als ze allemaal elektrisch worden, zullen de handgeschakelden vanzelf verdwijnen. Maar wel interessant om te weten dat toen ik vorig jaar een nieuwe auto gekocht en bij 5 merken langs ging, vier van de vijf een automaat probeerden te verkopen. Ze vertelden er wel allemaal bij dat daarin een zwaardere motor moest die iets meer verbruikt.
  • Jane Doe

    4 jaar geleden
    Er is een reden dat er een beperking op zo'n rijbewijs is. Man toch als die ineens moeten schakelen... Betaald CD&V ineens ook de schade die ze veroorzaken? Efkes nog rap een paar goedkope stemmen proberen ronselen voor de nakende verkiezing, hoe laag kan je gaan. Alles gaan ze tot het absurde toe strenger maken maar op de minimum noodzakelijke, een voertuig besturen, zouden ze dan lakser worden. Pure verkiezingspraat. Met zo'n goedkope uitspraken weet je dat 't niet lang meer duurt.