Eleven Sports wint de strijd om media-rechten Pro League, KAA Gent en Antwerp doen niet mee

© Belga Image

Na drie vergaderingen heeft de Pro League beslist om de media-rechten op het Belgisch voetbal te verkopen aan Eleven Sports. Na de stemming beslisten KAA Gent en Antwerp uit de collectieve verkoop te stappen.

De benodigde tweederdemeerderheid om de mediarechten aan de Engelse mediagigant Eleven Sports toe te kennen, werd woensdag gevonden. Het contract levert de profclubs jaarlijks zo’n 103 miljoen euro op. KAA Gent was het daar niet mee eens, en besliste niet mee te stappen in de collectieve verkoop van de rechten.

Om de mediarechten toe te kennen was ook unanimiteit nodig over de verdeelsleutel, dat is de manier waarop de som geld verdeeld zou worden over de 24 profclubs. De verdeelsleutel werd met overgrote meerderheid goedgekeurd, maar Antwerp stapte als een van de elf kleintjes (de zogeheten ‘K11’) niet mee in het verhaal. De Great Old wilde meer en verlaat daarom de collectieve verkoop.

De Pro League laat in een persbericht weten ’te bekijken hoe het proces verdergezet kan worden’. In eerste instantie hoopt de vereniging van profclubs AA Gent en Antwerp alsnog over de streep te trekken om mee te stappen in de collectieve verkoop. ‘Zo nodig dwingen we dat juridisch af’, reageerde CEO Pierre François furieus.

De tijd dringt in elk geval, want de tenderprocedure is enkel geldig bij een collectieve verkoop van de individuele rechten. Het is daardoor zelfs niet duidelijk of Eleven Sports nu de mediarechten helemaal op zak heeft.

Maandagavond leek de haastig bijeengeroepen algemene vergadering in het Crowne Plaza slechts een formaliteit. Op de raad van bestuur werd zelfs een principeakkoord gesloten omtrent de verdeelsleutel, maar Antwerp en verrassend ook AA Gent keerden hun kar.

Lees ook: Hoe een recordbedrag toch voor strubbelingen rond het nieuwe mediacontract zorgde

Croonen gelooft nog in collectieve verkoop

‘Gent en Antwerp hebben gekozen om niet in de solidariteit te stappen’, reageerde Pro League-voorzitter Peter Croonen. ‘Dat betekent ook dat we niet collectief kunnen toewijzen. We zijn nochtans heel ver geraakt, maar helaas niet tot het einde. Ik betreur dat we dit historische moment niet hebben kunnen grijpen. We vangen meer dan honderd miljoen euro én het vrouwenvoetbal is voor het eerst betrokken in de tender.’

Hoe het proces nu voort moet, is minder duidelijk. De tenderprocedure is enkel geldig bij een collectieve verkoop van de individuele rechten. ‘Het is heel erg complex, maar de tijd dringt. We zullen kijken wat moet gebeuren om alsnog tot een toewijzing te komen. Desnoods met 22 clubs, maar dat moeten we juridisch bestuderen’, aldus Croonen, die blijft geloven in een collectieve verkoop.

‘Elke club vindt vanuit zijn perspectief dat die te weinig krijgt. Maar het voorstel dat op tafel ligt bevat elementen die wat mij betreft maken dat het akkoord aanvaardbaar is. De makkelijkste weg vooruit is die waarbij we de mediarechten collectief kunnen aanbieden. Ik ga ervan uit dat we dit nog over de streep trekken.’

Partner Content