Direct naar artikelinhoud
CoronavirusOverzicht

Massale afgelastingen door het coronavirus: een overzicht

De voetbalstadia zullen dit weekend leeg blijven.Beeld BELGA

Nu de ernst van het coronavirus stilaan duidelijk is, slibt ons sociaal weefsel helemaal te dicht. De schoolpoort blijft voorlopig openstaan, maar sportbonden en eventorganisatoren gooien en masse de handdoek in de ring. Zelfs de bib moet toe.

De ‘aanbeveling’ van de federale regering op woensdag leek initieel nog een losse flodder, maar het verbod van de provinciegouverneurs - en de eerste dode - hebben de burgerzin duidelijk aangewakkerd. Het verbod geldt in principe enkel voor indoorevents met meer dan 1.000 bezoekers, maar organisatoren, besturen of bedrijven lijken vandaag over elkaar te tuimelen om de raad van viroloog Marc Van Ranst op te volgen: ‘Schaf alle evenementen af.’

De cultuursector lijkt een bijzonder moeilijke maand tegemoet te gaan. Gisteren raakte al bekend dat in het Sportpaleis, de Lotto Arena en Vorst Nationaal tot 31 maart geen concerten zullen plaatsvinden. Kleinere kunsthuizen, zoals deSingel of de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), leken voet bij stuk te houden maar annuleren nu alle voorstellingen tot eind maart. Beide huizen hebben nochtans geen zalen voor meer dan 1.000 toeschouwers.

“Vanuit bezorgdheid voor publiek, artiesten en medewerkers hebben wij vanochtend beslist om alle publieke evenementen deze maand af te gelasten”, zegt directeur Jerry Aerts (deSingel). Voor KVS betekent het ook dat de voorstelling van het (dure) spektakelstuk JR in Paleis 12 van Brussels Expo wordt afgelast.

Daarnaast schrappen Brussels Philharmonic en het Vlaams Radiokoor zowel hun concerten in eigen land als die in Duitsland tot en met 9 april. Op de site van Tour & Taxis zijn alle evenementen in maart afgelast, waaronder vier beurzen die nu een nieuwe datum zoeken. De Brusselse bibliotheek Muntpunt sluit eveneens de deuren tot minstens 29 maart: “De gezondheid van publiek en personeel is onze enige prioriteit. Dagelijks komen meer dan 2000 bezoekers over de vloer. Mensen van alle leeftijden, ook de iets oudere generatie of mensen met gezondheidsproblemen”, klinkt het.

Sportrecreanten

Culturele uitjes mogen we dus stilaan vergeten, maar ook op sportief vlak lijkt een groot gat te gapen. Op het kabinet van Vlaams sportminister Ben Weyts (N-VA) hebben de Pro League, de KBVB, Voetbal Vlaanderen, Cycling Vlaanderen, de Vlaamse Sportfederatie, de Gymnastiekfederatie en Sport Vlaanderen gezamenlijk beslist om alle publieksbijeenkomsten – indoor en outdoor – al zeker tot 31 maart af te gelasten.

Wat het voetbal betreft was al bekend dat alle wedstrijden van de slotspeeldag in de Jupiler Pro League, alsook de 1B-finale achter gesloten deuren zullen plaatsvinden en dat voor de bekerfinale van 22 maart een andere datum komt. Bij de Vlaamse koersen blijft de Ronde van Vlaanderen (5 april) dus nog buiten schot, maar Gent-Wevelgem en de E3 Harelbeke gaan niet door. De VIP-tenten waren gelukkig nog niet opgebouwd.

Ook voor de sportrecreant is de impact trouwens groot. In overleg met de autoriteiten is bijvoorbeeld al besloten om alle wedstrijden en trainingen bij de jeugd en amateurs af te gelasten. De maatregelen gelden zeker tot 31 maart voor het veldvoetbal, futsal en minivoetbal. Flanders Classics en Golazo hebben dan weer beslist om alle cyclo’s verbonden aan hun voorjaarskoersen uit te stellen naar een latere datum. De Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen zal dit jaar dus niet gereden worden aan de vooravond van de wedstrijd bij de profs.

Knokke-Heist in lockdown

Verschillende lokale besturen verscherpen de maatregelen. Zo is Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) niet van plan om de 1B-finale tussen OH Leuven en Beerschot te laten doorgaan, zelfs niet zonder publiek. 

De gemeente Knokke-Heist gaat zelfs helemaal in lockdown op eigen initiatief. Het verbiedt alle in- en outdoor-activiteiten en erediensten en ook zwembaden, beachbars en bibliotheken sluiten tot 30 april. Mogelijk sluiten binnenkort zelfs alle winkels en restaurants. 

De regel lijkt dus: als u eender wat gepland hebt, checkt u best even of het wel doorgaat. En als u een Open Vld-lidkaart op zak heeft, dan mag u wellicht helemaal schudden. Kandidaat-voorzitter Bart Tommelein doet een oproep om de fysieke campagne stop te zetten, hoewel de voorzittersverkiezingen al op 27 maart gepland staan. Al suggereert Els Ampe dan weer om de resterende debatten online te organiseren.