Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Nederlandse regering vraagt burgers sociaal leven op de rem te zetten tegen coronavirus

Nederlands premier Mark Rutte.Beeld ANP

Een groot pakket nieuwe maatregelen moet verdere verspreiding van het coronavirus door Nederland vertragen. De overheid verbiedt er alle evenementen met meer dan 100 personen. Dat geldt ook voor musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

 Iedereen met tekenen van verkoudheid dient vanaf nu ‘zoveel mogelijk thuis te werken’. Dat maakte de Nederlandse  minister Bruins van Medische Zorg vanmiddag bekend tijdens een persconferentie na crisisberaad met het kabinet, het RIVM, de NCTV, de Nationale Politie en het Veiligheidsberaad. Het thuiswerkadvies geldt voor iedereen met “neusverkoudheid en/of hoesten en/of keelpijn en daarbij eventueel koorts”, aldus de bewindsman.

Het kabinet roept zorgpersoneel op vanaf nu niet meer naar het buitenland te reizen. Alle werkgevers wordt gevraagd op het werk geen bijeenkomsten meer te organiseren van meer dan honderd personen.

Oudere mensen en mensen met verminderde weerstand wordt gevraagd gezelschappen en het openbaar vervoer vanaf nu te mijden.

Eerder vandaag bleek dat nu bij 614 mensen in Nederland het coronavirus is vastgesteld. Het aantal geregistreerde besmettingen steeg in de afgelopen 24 uur met 111, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal doden blijft op vijf staan. De Nederlandse provincie Noord-Brabant heeft de meeste besmettingen (273). Van de gemelde patiënten werken er 102 in de zorg.