Direct naar artikelinhoud
CoronavirusSpanje

Forse stijging aantal coronaslachtoffers in Spanje: scholen in verschillende regio's dicht

Forse stijging aantal coronaslachtoffers in Spanje: scholen in verschillende regio's dicht
Beeld AP

Het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van het nieuwe coronavirus in Spanje is sterk toegenomen. Het aantal sterfgevallen schoot in een etmaal omhoog van 47 naar 84. Het aantal besmettingen steeg van 2.140 naar 2.968. In Spanje groeit de zorg over de snelle stijging van het aantal patiënten.

Na de hoofdstad Madrid en de regio La Rioja hebben ook de regio's Spaans Baskenland, Catalonië, Galicië en Murcia besloten alle onderwijsinstellingen als voorzorgsmaatregel voorlopig te sluiten, meldt het persbureau Europa Press.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

Vicepremier besmet

Het virus heeft ook in regeringskringen in Madrid toegeslagen. Bij minister Irene Montero Gil (minister van Gelijkheid) is vastgesteld dat ze het virus heeft. Haar partijgenoot en levenspartner, die ook vicepremier is in de nieuwe Spaanse coalitieregering, Pablo Iglesias Turrión, is als voorzorgsmaatregel in quarantaine gegaan. Alle ministers worden getest op het virus. Premier Pedro Sánchez houdt zijn kabinetszittingen voorlopig met videoverbindingen en hij geeft enkel nog persconferenties via een beeldscherm.

Dat besluit werd dinsdag genomen, omdat een parlementariër zei het virus te hebben opgelopen. De maatregel zou voor een week gelden, maar dit 'coronareces' is vandaag met twee weken verlengd. Er is alleen een zitting voor de lopende zaken op 24 maart, melden Spaanse media.

Koning Felipe VI en koningin Letizia zijn ook op het virus getest. Het paar was gisteren nog op bezoek in Parijs. De koningin was afgelopen vrijdag nog op een bijeenkomst met Montero. De uitslag van de test wordt binnenkort bekendgemaakt.