© REUTERS

Europa League: Manchester United is al klaar met LASK, ook Basel en Leverkusen zo goed als zeker van kwartfinale

Ondanks het coronavirus werden zonet toch drie heenwedstrijden gespeeld in het kader van de achtste finales van de Europa League. Manchester United nam een duidelijke optie op kwalificatie na een makkelijke zege op het veld van LASK Linz: 0-5

gvdl

Het gaat de Mancunians duidelijk voor de wind de jongste weken. Het team dat in de vorige ronde Club Brugge uitschakelde, was in een leeg stadion ook duidelijk een maat te groot voor het Oostenrijkse LASK Linz. Doelpunten van nieuwkomer Ighalo, James en Mata zorgde voor het ruime verschil. Halve landgenoot Andreas Pereira mocht een kwartier voor tijd invallen. In blessuretijd maakte de Belgische Braziliaan en invaller Greenwood het feestje compleet: 0-5

Ook het Zwitserse Basel mag zich opmaken voor een plaats in de kwartfinale. De Zwitsers haalden zwaar uit op het veld van Eintracht Frankfurt, 0-3. De doelpunten kwamen van Campo, Bua en Frei. In de derde partij won het Turkse Basaksehir met het kleine verschil van het Deense Kopenhagen. Edin Visca scoorde kort voor affluiten de enige treffer van de avond.

Twee gemiste penalty’s

’s Avonds stonden nog drie partijen op het programma. In Wolfsburg - Shaktar Donetsk floot scheidsrechter Skomina tot twee keer toe een strafschop op advies van de VAR. En telkens werd gemist. Rode Duivel Koen Casteels stopte de zwak getrapte strafschop van Kovalenko maar voor de manier waarop Wout Weghorst de mist inging, baarde opzien. De Nederlander zag zijn steunbeen wegschuiven op het ogenblik dat hij wilde trappen waardoor zijn strafschop meters over het doel van Shaktar verdween. Toch werd er ook gescoord: Junior Moraes bracht de bezoekers voor de pauze op voorsprong, kort na de rust zorgde Brooks voor de gelijkmaker. Toch gingen de Oekraïeners nog met de zege aan de haal, dankzij Marcos Bahia. Eindstand: 1-2.

In de overige partijen won Leverkusen op het veld van de Glasgow Rangers (1-2) met goals van Havertz en Aranguiz, de treffer van Edmundson bezorgde de Rangers nog een sprankeltje hoop maar ex-Genkenaar Leon Bailey bezorgde de Duitsers een comfortabele uitgangspositie.

Olympiakos en Wolverhampton Wanderers speelden gelijk (1-1). Leander Dendoncker bleef negentig minuten op de bank. Bij Olympiakos pakte Semedo nog in de eerste helft een rode kaart, de Grieken scoorden met een man minder maar moesten de gelijkmaker incasseren.

Sevilla - Roma en Inter - Getafe werden omwille van de coronacrisis voor onbepaalde tijd uitgesteld.