N-VA lijnrecht tegenover Franstaligen over sluiting scholen: “Was niet slim. Hoe moeten ze nu bocht maken?”

© ISOPIX

Een ouderwets potje kibbelkabinet. Daar had de samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad nog het meest van weg. Het hele land zat te wachten op de politici om knopen door te hakken over de aanpak van de Corona-epidemie. Maar de vraag of de scholen al dan niet dicht moesten, zetten Franstaligen en vooral N-VA loodrecht tegenover elkaar.

Arnout Gyssels

Een fraai beeld gaf het niet. Terwijl de ogen van het hele land op de Nationale Veiligheidsraad waren gericht, raakten de politici er maar niet uit. Twee uur nadat de minister-presidenten waren aangeschoven in de Wetstraat 16 bij hun collega’s van de federale regering, was er nog geen Federaal Rampenplan.

Hét twistpunt was de vraag of de scholen moesten sluiten of openblijven. De meeste excellenties beperkten zich tot wat algemene verklaringen, maar N-VA had zich in de loop van de dag al duidelijk ingegraven op hun standpunt. “De scholen moeten openblijven”, had Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) laten optekenen. Minister-president Jan Jambon (N-VA) zei bij het binnengaan van het overleg hetzelfde. “Dat lost niets op. Dan zetten ouders hun kinderen bij hun grootouders. En die grootouders zitten net in de gevarengroep.”

Dat het tijd was voor stevige maatregelen, daar was iedereen het wel over eens. De economische impact afwegen tegen gezondheidsoverwegingen had weinig zin. De beurzen kleuren toch al rood. En de epidemie zelf had zijn eerste dodelijke slachtoffers gemaakt. Nu was het zaak om snel duidelijkheid te scheppen.

Alleen kwam tijdens het overleg het nieuws binnengesijpeld dat Frankrijk wel tot die maatregel was overgegaan. Wat het debat meteen op scherp zette. “De Franstaligen kijken altijd naar Frankrijk”, klinkt het bij N-VA. “Als ze daar iets beslissen, willen zij het hier ook.” De economische impact van zo’n maatregel zou buiten proportie zijn, vindt de partij. Dan moeten ouders overal gaan zoeken naar opvang.

Hoe langer de impasse aansleepte, hoe ongemakkelijker het werd. Op het moment dat het hele land wachtte op duidelijkheid over de aanpak van de Coronacrisis, kwam het spook van het kibbelkabinet weer opspelen. “Slim was dat niet hé van N-VA”, liet een regeringsbron optekenen. “Ze hadden beter gezwegen. Hoe moeten ze nu een bocht maken?”

Iets voor tienen viel dan toch een kleine opening. Ben Weyts liet plots uit het niets weten dat hij wel begrip had als scholen lessen zouden moeten schrappen. Zolang ze maar opvang zouden voorzien voor hun leerlingen.

Dat werd inderdaad de compromismaatregel die de Nationale Veiligheidsraad een klein uur later aankondigde: alles lessen worden opgeschort, maar scholen zorgen voor opvang voor wie dat nodig heeft.

LEES OOK. OVERZICHT. Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen in ons land: horeca dicht, lessen geschorst

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer