“Eén aspirine per dag helpt tegen kanker”

Wie dagelijks een aspirine inneemt, heeft aanzienlijk minder kans om kanker te krijgen. Dat zou op een periode van 20 jaar maar liefst 130.000 mensenlevens kunnen redden. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het centrum voor kankerpreventie, verbonden aan de Londense universiteit van Queen Mary.

Mensen tussen 50 en 65 jaar die gedurende tien jaar dagelijks een aspirine slikken, zijn volgens wetenschappers minder vatbaar voor veelvoorkomende kankers. Ook wanneer ze stoppen met de goedkope pijnstiller in te nemen, blijven de heilzame effecten van het geneesmiddel nog jaren werken. Hoofdonderzoeker Jack Cuzick: “Een aspirine innemen lijkt ons, naast het stoppen met roken en overgewicht bestrijden, de beste raad die we mensen kunnen meegeven om de ziekte niet te krijgen.”

Aspirine zou het bloed verdunnen waardoor dat kankercellen zich moeilijker kunnen vastklampen. Er zijn echter ook risico’s verbonden aan het dagelijkse gebruik van aspirines, dat kan leiden tot fatale maag- of hersenbloedingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen