Direct naar artikelinhoud
Make-up

Ian Thomas openlijk over make-upliefde: "Ik geloof niet in hokjes"

Ian Thomas.

In een opmerkelijke video op YouTube getuigt de Vlaamse zanger Ian Thomas over zijn liefde voor make-up. "Ik geloof niet in genderrollen."

Ian Thomas, die vaak in de States vertoeft, heeft de video opgenomen met de Amerikaanse YouTube-ster Stella Rae. Ze leidt hem als volgt in: "Heel wat mensen hebben opgemerkt dat Ian recent make-up is gaan dragen. Kijk maar naar zijn felrode nagels, geweldig gewoon. Maar waarom Ian?"

'Het betekent helemaal niet dat je homoseksueel of girly bent'
Ian Thomas

Waarop Ian Thomas: "Kijk, ik geloof niet in genderrollen en ik denk dat heel wat van de opinies in onze maatschappij erop gebaseerd zijn. Dat is verkeerd. Ik kijk naar make-up als iets neutraals, niet als iets wat aan jongens of meisjes is gelinkt."

De Vlaamse zanger heeft het opgegeven om "in een vakje te passen". "Anno 2016 is het fijn om te zien dat mensen kunnen dragen wat ze willen. Wanneer mensen me dan gaan naroepen omdat ik make-up draag, antwoord ik met een zuinig: I don’t care. Uiteraard voelde ik me in het begin wat oncomfortabel, maar nu geef ik er geen zier meer om."

Ian Thomas.

"Als er iemand is die make-up wil dragen, ga er gewoon voor", zo richt Ian Thomas zich tot de kijker. "Het betekent helemaal niet dat je homoseksueel of girly bent. Ik heb heel wat maten die zich als hetero identificeren en ook make-up dragen."

'Als artiest heb ik de missie om grenzen te verleggen'
Ian Thomas

De Amerikaanse rapper Frank Ocean is Ian Thomas’ grootste voorbeeld. "Ik geloof dat artiesten de missie hebben om grenzen te verleggen, om aan te tonen dat make-up niet aan gender is gelinkt, maar bijvoorbeeld ook dat vrouwen zonder problemen hun haar kunnen afscheren."

Eerder heeft de zanger getuigd hoe hij als 14-jarige zwaar op school werd gepest. "Elke dag werd ik uitgemaakt voor homo of wannabe, dat was een verschrikkelijke perio­de. Ik heb toen de slechte kant van de mens leren kennen, maar mijn geloof in de mens is niet verdwenen. In elke mens zit een goeie en een slechte kant, als onze maatschappij kan evolueren naar een samenleving waarin dat positieve meer aan bod komt, zou dat voor iedereen beter zijn."

Lees terug: Als man vraagt het verdomd veel lef om make-up te dragen. Het vraagt nog meer guts om daar openlijk over te bloggen. Joppe De Campeneere (19) doet het toch en in zijn kielzog wil hij het Vlaamse hokjesdenken slopen. "Ik wil niet performen, ik wil gewoon Joppe zijn."