Patiëntenstop in AZ Turnhout na uitbraak norovirus

© ton wiggenraad TWW

Het ziekenhuis AZ Turnhout is getroffen door een uitbraak van het norovirus, een erg besmettelijk virus dat buikgriep veroorzaakt. Verschillende afdelingen zijn afgesloten en er worden al zeker 48 uur geen nieuwe patiënten meer opgenomen om verdere uitbreiding te vermijden.

Thierry Goeman

Op de spoeddienst van het AZ campus Sint-Elisabeth in Turnhout komen voorlopig geen ziekenwagens aan met nieuwe patiënten. De 100-diensten worden afgeleid naar andere ziekenhuizen in de regio. De dienst spoedgevallen op campus Sint-Elisabeth blijft wel open, maar indien patiënten zouden moeten gehospitaliseerd worden, worden ze doorverwezen naar andere ziekenhuizen of campus Sint-Jozef.

“Om verdere verspreiding onder patiënten en medewerkers tegen te gaan, werden reeds vorige week verschillende maatregelen genomen”, zegt hoofdarts Frank Weekers.

“Patiënten met symptomen van het norovirus op verpleegkundige afdelingen werden onmiddellijk geïsoleerd op één gang en aan de familie werd gevraagd het bezoek te beperken en direct na hun bezoek naar huis te gaan. Artsen en medewerkers moeten strikte hygiënische voorzorgsmaatregelen hanteren.”

“Ondanks deze vergaande maatregelen is de toestand na het weekend niet verbeterd, zegt hoofdgeneesheer Frank Weekers. “Daardoor heeft het ziekenhuis vandaag in overleg met de overheid beslist om een tijdelijke opnamestop van 48 uur in te lassen op campus Sint-Elisabeth. De quarantaine afdeling is uitgebreid. Alle patiënten met symptomen van het norovirus worden nu geïsoleerd op één volledige afdeling op campus Sint-Elisabeth. Daar gelden strikte bezoekmaatregelen, zoals minder bezoekuren en maximum aantal bezoekers.”

Alle geplande ingrepen en opnames worden uitgesteld. De maatregelen gelden voorlopig voor 48 uur. De toestand wordt van nabij opgevolgd en geëvalueerd. Artsen en verpleegkundigen wordt gevraagd strikte handhygiëne te hanteren.

Zeer besmettelijk

Het norovirus is eigenlijk een groep van virussen. Er wordt geschat dat wereldwijd 50% van alle acute buikgriepen door die groep worden veroorzaakt. Het virus is zeer besmettelijk, maar niet levensbedreigend. Het wordt onder meer via direct contact met een besmet persoon overgedragen, maar ook via deurklinken of lichtknopjes van het toilet die zijn aangeraakt door besmette personen. k.

Symptomen zijn braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn en buikkrampen. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen